Principalele lucrari de intretinere pe vegetatie

Mulcirea, plasticultura, ciupitul, carnitul, copilitul, politul, polinizarea suplimentara.

Mulcirea

Este lucrarea prin care se acopera solul folosind diferite materiale, polietilena, paie, resturi vegetale tocate, mranita, gunoi de grajd bine fermentat, turba, hartie speciala pentru mulci. Daca materiale sunt albe (var, cuart), solul absoarbe putina caldura. Acoperirea fereste solul de variatii mari de temperatura, influenteaza pozitiv regimul de apa, aer, caldura si hrana. Sistemul de lucru al solului cu mulci presupune pastrarea cel putin 30 % din resturile vegetale a culturii anterioare, tocate si imprastiate la suprafata solului sau incorporate. In aceste conditii se va semana cu masini speciale de semanat direct. Mulcirea se practica mai mult in legumicultura si la cultura capsunilor. Metoda prezinta interes pentru culturile ecologice de camp.

 Plasticultura

In Franta se practica la porumb un sistem intensiv de mulcire cu folie protectoare biodegradabila, asigurand productii mari si sigure. Avantajul esential este asigurarea unei incalziri a solului cu 3 grade C, pana la adancimea de 10 cm, asigurand o germinare si rasarire exploziva, si posibilitatea utilizarii unor hibrizi mai tardivi si mai productivi. In acelasi timp se mentine solul umed, impiedicand evaporatia si se combat buruienile.

 

Ciupitul

Ciupitul este lucrarea prin care se elimina ramurile de crestere si mugurii vegetativi mici de la baza frunzelor. Se aplica la canepa de samanta, dovleci, castraveti, tomate. 

Carnitul

Carnitul este o lucrare prin care se suprima varful tulpinii (inflorescenta cu un numar mai mare sau mai mic de frunze). Se aplica la tutun, tomate, etc. Carnitul la tutun asigura un spor de 20 %. Dupa inlaturarea partilor de plante prin lucrari de ciupit si carnit, substantele nutritive sunt dirijate catre cele ramase, fructele sunt mai mari si ajung mai repede la maturitate.

 Copilitul

Consta in inlaturarea lastarilor laterali ai plantelor (ca reactie la carnit), ceea ce determina o dezvoltare mai viguroasa a tulpinii principale. Se practica la tutun si tomate.

 Politul

Politul consta in inlaturarea frunzelor bazale de la tutun, dupa ce acestea au terminat de crescut, respectiv cand sau format frunzele de la mijloc si varf.

 

Polinizarea suplimentara

Se poate practica la floarea soarelui si mai rara la canepa, secara, lucerna, trifoi. Contribuie la cresterea recoltei prin sporirea numarului de flori fecunde. Polenizarea suplimentara la floarea soarelui se face prin instalarea a 1,5-2 stupi/ha, in vecinatatea culturilor si aduce sporuri de 600 kg/ha. Polenizarea suplimentara la canepa se face manual, la trecerea prin lan a unei funii legate de doi suporti, cu care se loveste varful plantelor. Actiunea se face  prin trecerea de 2-3 ori prin lan cand 25-30 % dintre plante sunt inflorite. Asigura un spor de 150 kg/ha.

 

 


Cautare