De la gradinaritul obisnuit la cel ecologic

Gradinaritul ecologic este la fel ca si gradinaritul obisnuit cu exceptia ca in sistemul ecologic nu se utilizeaza substantele chimice de sinteza. Toate materialele si ingrasamintele folosite trebuie sa fie naturale.

In gradina ecologica, totul incepe cu solul. Solul trebuie sa fie imbunatatit regulat cu materii organice pentru a fi mult mai productiv. Compostul si gunoiul de grajd fermentat sunt cele mai bune surse de fertilizare organica. Gradinarii care aleg gradinaritul ecologic trebuie sa fie seriosi si mai responsabili pentruca este nevoie de mai multa ingrijire si intretinere a culturilor de legume. Spre deosebire de legumicultura conventionala (bazata pe pesticide si ingrasaminte chimice) exista mai multe idei de a tine daunatorii cat mai departe de plante in sistemul ecologic. In acest fel nici plantele si nici parazitii daunatorilor naturali nu vor suferii. In gradina ecologica existe alte modalitati de pastrare a apei in sol. Solul trebuie sa fie permanent umed, deorece solul uscat face ca plantele sa se ofileasca mai repede.

Compostul este, de asemenea, esential in gradinaritul ecologic. Acesta controleaza descompunerea materiilor organice din sol. Compostarea face ca nutrientii din sol sa fie distribuituti mai rapid plantelor. Acesta va oferi, de asemenea, mineralele care sunt necesare plantelor, cum ar fi carbonul si azotul. Cunoscand aceste lucruri putem incepe inca din aceste zile sa ne pregatim gradina ecologica pentru anul urmator. Gradinaritul ecologic este un proces de invatare permanenta, prin care descoperim zi de zi relatiile naturale care exista intre plante si sol. Si astfel vom invata sa traim mai sanatos si mai frumos.

 


Cautare