Pentru a pastra morcovii recoltati va trebui sa taiem varful lor imediat dupa recoltare.
Apoi morcovii trebuiesc sa fie inveliti in plastic depozitati in frigider si utilizati pentru prepararea mancarurilor in mai putin de 1-2 saptamani de la recoltare. Trebuie sa alegem morcovi de buna calitate pentru congelare. Acestia trebuie sa fie fermi si netezi si sa aiba o culoare intens portocalie. Morcovii neregulati se pot toca si folosii imediat in supe si mancaruri (tocane, etc). Pentru ca prezinta murdarie trebuie spalati imediat pentru a nu ne provoca boli intestinale. Morcovii mai mici pot fi lasati intregi, iar cei mai mari pot fi taiati sub forma de cuburi, rondele.
Morcovii trebuiesc sa fie albiti inainte de congelare ca sa se incetineasca procesul enzimatic prezent in materialul vegetal. Albirea se face prin plasarea legumelor pregatite in apa clocotita pentru o perioada scurta de timp, respectiv: morcovii mici intregi – 5 minute; iar morcovii taiati sub forma de felii, cuburi rondele (banuti) – 2 minute. Imediat dupa albire, morcovii se racesc in apa ca gheata. Dupa ce au stat la un loc racoros si s-au zvantat se pun in pungi de plastic in congelator si se lasa un spatiu de cel putin un centimetru (deasupra) pentru a permite expansiune lor.