Pentru cresterea porcului in sistem ecologic, organismele Uniunii Europene au elaborat un "Caiet de sarcini" ale carui prevederi, pe scurt, sunt urmatoarele:
Originea animalelor si conversia
-
durata conversiei este de doi ani pentru teren si de sase luni pentru animale;
-
alimentatia se face 50% cu furaje obtinute in exploatatie;
-
pentru reinoirea septelului, porcii provin dintr-o crescatorie ecologica;
Alimentatia
-
furajele trebuie sa fie ecologice;
-
furajele care contin OMG-uri, antibiotice sau stimulente artificiale sunt interzise in alimentatia porcilor, ca si toti aminoacizi de sinteza;
-
alimentatia tineretului se bazeaza pe lapte natural, de preferinta de la mame;
-
purceii trebuie crescuti cu lapte pe parcursul a 40 de zile minim.
Asistenta veterinara
-
sanatatea veterinara se bazeaza pe prevenire;
-
se recurge la rase rustice, alimentatie echilibrata si mediu inconjurator favorabil;
-
medicamentele chimice de sinteza sau antibioticele vor putea fi utilizate astfel:
-
trei tratamente alopatice, din care maxim doua antiparazitare la reproducatori;
-
maxim un tratament aleopatic parazitar si un tratament aleoptatic neparazitar pentru cei destinati taierii;
-
o nici un tratament aleopatic nu este autorizat pentru purcei;
-
perioada de asteptare inainte de comercializare este dublu fata de cresterea conventionala a porcului.
Tehnologia de crestere
-
reproductia se bazeaza pe metode naturale;
-
insamantare artificiala este totusi autorizata;
-
taierea cozii si scurtarea dintilor nu pot fi autorizate decat cu acordul organismului certificator, pe motive sanitare sau de securitate;
-
legarea este interzisa;
-
varsta minima de taiere pentru porcii valorificati in carcasa este de 182 de zile;
Spatiile de crestere
-
spatiile in aer liber trebuie sa ofere protectie suficienta contra ploilor, vantului, soarelui si temperaturilor extreme;
-
padocurile trebuie sa satisfaca necesitatilor naturale ale animalelor pentru plimbare;
-
constructiile trebuie sa dispuna de un spatiu pentru odihna, din material dur acoperit cu asternut in cantitate suficienta care trebuie mentinut curat si uscat;
-
purceii nu pot fi tinuti in custi;
-
terenul trebuie sa fie drept si nealunecos;
-
gratarele sunt autorizate doar in zona de munte pe 25% din suprafata acoperita;
Limitarea marimii fermei
-
marimea exploatatiei este limitata la 1500 de porci pentru carne/an;
-
la 200 de scroafe, daca purceii se vand;
-
la 85 de scroafe daca se cresc toti produsii in ferma ecologica;
Alegerea raselor
-
in conditiile de conjuctura economica si sociala din tara noastra, rasele traditionale de porcine vor fi cele mai potrivite ca material biologic pentru popularea fermelor de acest tip;
-
este vorba de rasa Bazna, Mangalita, Negrul de Strei, Negru de Sarmas, Rosu de Marghita, Alb de Banat, Alb de Rusetu, etc.
-
conservarea resurselor genetice constituite din populatii de animale restranse numeric, in pericol sau pe cale de disparitie, se finanteaza de la bugetul de stat;
-
rasele de porcine se preteaza la productia ecologica datorita rezistentei lor la factorii de mediu, la boli, deoarece au un grad inalt de adaptabilitate, vitalitate si viabilitate, si rezista bine in conditiile naturale cu folosirea pasunii.