Ideea de a planifica holistic pasunatul a inceput in anii 1960.
Allan Cimbru, un biolog al faunei salbatice din Africa, a constat ca prin reducerea efectivelor de animale se accentueaza procesul de desertificare. In multe regiuni, utilizarea terenurilor comunale prin oerit este blamata deoarece duce prin suprapasunat la degradarea mediului. Biologul Allan Cimbru a ajuns sa inteleaga ca aceasta afirmatie este de multe ori gresita, si ca prin eliminarea animalelor, raul provocat este si mai mare. Printul Charles des Wales a fost fascinat de lucrarea lui Allan Cimbru, care a demonstrat in Zimbabwe ca prin pasunat holistic, planificat cu un numar recomandat de bovine pe unitatea de suprafata, solurile raman productive cu iarba grasa iar pamantul nu se degradeaza.
Pasunatul holistic planificat simuleaza mai indeaproape comportamentul efectivelor naturale de animale, imbunatateste habitatele si calitatea ierbii si ofera un cadru pentru adaptarea la cele patru procese ecosistemice de baza: ciclul apei, ciclul mineral (inclusiv ciclul carbonului), fluxul de energie si comunitate dinamica (relatia dintre organismele dintr-un ecosistem). Cele opt instrumente de gestionare a resurselor naturale sunt: bani si forta de munca, creativitatea umana, pasunatul, impactul animalelor, caldura, odihna, organismele vii, stiinta si tehnologia.
Managementul pasunatului holistic planificat are patru principii: natura actioneaza ca un ecosistem mutual intre oameni, animale si pamant; sistemul de planificare agricola trebuie sa fie flexibil pentru a se adapta la complexitatea naturii; folosind specii domestice de animale se pot substituii speciile salbatice pierdute; planificarea utilizarii terenurilor agricole atat pentru cultivare, cat si pentru odihna si adapostul animalelor.
Suprafaţa agricola a judeţului Cluj este de aproximativ 420 mii ha, dintre care 150 mii pasuni cultivate si 85 de pasuni si fanete naturale. Prin pasunatul holistic numarul existent de animale (53 604 Bovine; 346 985 ovine; 16 754 caprine; 100 410 porcine; 1 643 544 pasari; si 24 282 familii de albine), se poate dubla sau tripla in urmatorii 5-10 ani. Astfel, in judetul Cluj se vor obtine alimente de origine animala, de calitate, pentru intrega populatie a judetului, dar si pentru export, in special de produse certificate ecologic, protejate la nivel european (IGP, DOP, STG) sau atestate traditional sau montan la nivel national.
Declarat de multi cel mai inovator fermier din lume, Joel Salatin, ne spune din mijlocul fermei sale, situata in Shenandoah Valley din Virginia de Nord: "Pe masura ce problemele lumii devin tot mai complexe, solutiile devin clare si simple".