Cultura ecologica de mazare si fasole de iarna

Mazarea si fasolea de iarna se cultiva mai ales in sistemul de agricultura ecologica.

Cultivarea leguminoaselor este in declin in Europa in ultimii ani. Speciile dominante de vara de mazare si fasole rezista cu greu impotriva buruienilor si sufera mult in urma secetelor de primavara.

Speciile de toamna/iarna au fost cultivate pana acum in Europa Centrala doar pe suprafete restranse. Motivele pentru aceasta sunt lipsa rezistentei la iernare si eliminarea lor in favoarea altor specii si culturi.

Pe de alta aparte, cultivarea leguminoaselor rezistente la iarna protejeaza solul impotriva eroziunii din timpul iernii si asigura controlul efectiv al buruienilor. De asemenea, au un potential de recolta mai mare decat soiurile de vara, in special cand primaverile sunt secetoase.

In Germania, Universitatea din Kassel a cercetat diferite soiuri de mazare de iarna in ceea ce priveste sustenabilitatea acestora pentru a fi cultivate in mod ecologic. Mazarea de iarna a fost cultivata in Germania in prima jumatate a secolului trecut in cantitati mici, si ca urmare a acestui lucru subspecia SP Veres  a disparut aproape in totalitate de pe solul german. EFB 33, inregistrata, intre timp, in Italia, s-a remarcat prin rezistenta sa la iernare. Recolta de biomasa a acestei subspecii de mazare in stare pura se ridica la aproape 6 t/ha.

Mazarea de iarna se poate folosi ca mazare verde pentru consum uman (cand bobitele verzi sunt inca mici), ca furaj verde, siloz sau pentru aprovizionarea instalatiilor de producere a biogazului. Pe de alta parte, daca EFB 33 este cultivata pentru seminte, este recomandata in combinatie cu o alta cultura, cum ar fi varietatea de secara si triticalele (Triticosecale). Recolta de seminte de mazare atinge 2-4 t/ha, in acest caz.

In functie de aprovizionarea cu apa, mazarea de iarna permite obtinerea a doua culturi ecologice/organice in decursul unui an: cand mazarea este semanata la mijlocul lui septembrie, a doua cultura se seamana la mijlocul lui mai. Dupa acesta perioada, solul este lipsit de buruieni aproape in totalitate si se poate semana porumbul direct pe miristea de mazare.

 

Cultura de fasole verde de iarna este mai grea. In Germania este cultivat doar varietatea Hiverna. Rezistenta sa pe timp de iarna ajunge pana la doar -10° C si in plus dispune de un continut destul de mare de tanin, de aceea este folosita doar in hranirea rumegatoarelor, dupa cum au aratat mai multe experimente in Saxonia. Cultura de fasole de iarna are nevoie de multa apa, motiv pentru care folosirea umiditatii din timpul iernii este avantajoasa, iar acest lucru pare sa devina tot mai evident odata cu schimbarea climei. In prezent sunt soiuri de toamna, care se seamana vara si produc pana la venirea inghetului, asigurand fasole verde proaspata pentru sarbatorile de iarna.

 


Cautare