Ghid pentru instalarea unui gard electric

Gardurile electrice prezinta o serie de avantaje demne de luat in considerare: sunt economice, ofera o parcelare rapida a unei portiuni de teren, se monteaza simplu si nu reprezinta un pericol pentru animale.

Astfel de sisteme nu presupun un efort financiar foarte mare din partea fermierilor nici in ceea ce priveste achizitia, nici intretinerea. Sunt rezistente si dispun de o durata mare de viata, motiv pentru care devin tot mai populare pe piata de profil. In functie de tipul de gard electric ales, puteti tine animalele in interiorul unui anumit perimetru sau puteti sa le paziti impotriva unor animale salbatice.
 

Componente si functionare

Un gard electric se compune din sursa de curent electric, un generator de impulsuri, componente pentru imprejmuire si desigur, o serie de elemente menite sa ofere intregului sistem o functionalitate optima, lipsita de situatii neplacute. In urma punerii in functiune a sistemului, animalele ce vor atinge firele gardului vor simti un impuls electric timp de cateva milisecunde, ce se va transfera rapid in pamant. Dupa aceasta atingere, animalul va avea un ragaz sa paraseasca zona cu probleme. Impulsurile nu reprezinta un pericol real pentru animale. In termen de cateva zile, ele se vor obisnui cu sistemul si nu vor mai atinge gardul, ramanand in perimetru.
 

Cum se instaleaza un gard electric pentru animale

Aparatul

Pentru inceput, este necesar sa alegeti un generator de impulsuri potrivit pentru nevoile specifice pe care fiecare tip de animal si dimensiunea terenului le impune. Pentru animalele cu blana scurta se poate folosi un aparat normal de pana la 2 Joule, ce va face fata cu brio sarcinii. Iarba trebuie sa fie mica, iar gardul destul de scurt.

Pentru animale cu blana mai groasa, se utilizeaza generatoare cu energie de impuls de pana la 5 Joule. Iarba poate sa aiba o lungime normala, iar gardul o lungime medie. Aparatele ce depasesc 5 Joule sunt potrivite pentru animale mai greu de pazit, in conditii de iarba inalta si gard lung.
 

Sursa de energie

Odata ales aparatul, este necesara alegerea unei retele electrice care sa se transforme in impulsuri. Se poate opta fie pentru reteaua electrica, fie pentru acumulatori sau panouri solare. Cele mai avantajoase sunt bateriile reincarcabile si panourile solare, ce pot fi utilizate simultan.
 

Imprejmuirea

Elementele de imprejmuire sunt firul (sau banda), stalpii, poarta si izolatorii. Este necesara alegerea unui fir care sa fie bun condcutor, astfel incat energia sa fie adaptata lungimii gardului si aparatului utilizat. Stalpii pot fi confectionati din plastic, lemn sau fier. Ei se vor dispune la distante egale, aceasta variind in functie de greutatea firului si a materialului pentru care se opteaza. Stalpii din lemn se folosesc pentru garduri permanente, in vreme ce stalpii din lemn sau plastic se folosesc pentru imprejmuiri sezoniere sau temporare. Astfel, vor fi simplu de dezasamblat dupa plecarea animalelor.

Poarta are rolul de a permite trecerea in interiorul perimetrului si in afara lui, fara a se primi un soc electric. Acest lucru este permis cu ajutorul unui maner. Este necesar ca firele atasate acestuia sa treaca pe sub pamant, pentru ca gardul sa ramana electrificat chiar daca manerul se indeparteaza. De asemenea, izolarea firului prin care se transporta energia electrica este esentiala, pentru a se evita pierderile.
 

Siguranta

Elementele de siguranta sunt extrem de importante. Veti avea nevoie de o bara de impamantare din otel. Aceasta se instaleaza intr-un loc umed, iar daca gardul este unul foarte puternic, sunt necesare mai multe astfel de bari. La fel de necesare sunt si paratraznetele, ce au rolul de a proteja sistemul in situatii de descarcari electrice pe timp de furtuna.

Dupa asamblarea si punerea in functiune a intregului sistem de gard electric, este necesar sa il testati cu ajutorul aparatelor de masura (voltometre). Acestea vor arata voltajul firului si vor depista eventualele pierderi de energie. Nu ezitati sa realizati mai multe verificari, in absolut toate punctele instalatiei. Astfel, veti avea certitudinea ca functioneaza optim.

O gama variata de generatoare de impulsuri de la producatori precum Ako si Corral, alaturi de toate accesoriile aferente sunt disponibile in gama BIG, pe care o puteti accesa aici: https://big.store.ro/collections/garduri-electrice.

Pentru orice informatii suplimentare, nu ezitati sa contactati specialistii firmei prin intermediul adresei de email sau a numarului de telefon afisate pe site. 

 


Cautare