Agricultura ecologica UE, un deceniu de crestere

Ponderea terenurilor agricole din UE în agricultura ecologică a crescut cu peste 50% în perioada 2012-2020, cu o creștere anuală de 5,7%.

În 2020, 9,1% din suprafața agricolă a UE a fost cultivată ecologic. În medie, deși cu variații substanțiale între statele membre, fermele ecologice sunt mai mari decât fermele convenționale și sunt conduse de manageri de fermă mai tineri. Făcând ecou creșterii producției, vânzările cu amănuntul de produse ecologice s-au dublat în UE între 2015 și 2020. Cele patru țări cu cea mai mare suprafață în agricultură ecologică din UE sunt Franța, Spania, Italia și Germania, reprezentând împreună 52% din total în 2012 și 59% în 2020. Cea mai mare pondere a suprafeței destinate agriculturii ecologice în UE a fost dedicat pășunilor permanente (42%), urmate de furajele verzi (17%), cerealelor (16%) și culturilor permanente, precum fructele, măslinii și viile (11%). În ciuda creșterii semnificative, producția animală ecologică încă reprezintă o mică parte din producția animală totală a UE, între 1% și 7%, în funcție de sector.

Prin producerea de alimente de înaltă calitate cu impact redus asupra mediului, agricultura ecologică va juca un rol esențial în dezvoltarea unui sistem alimentar durabil pentru UE. Un sistem alimentar durabil se află în centrul Pactului ecologic european. In cadrul strategiei Green Deal, Comisia Europeană și-a stabilit o țintă de „cel puțin 25% din terenurile agricole ale UE în cadrul agriculturii ecologice și o creștere semnificativă a acvaculturii ecologice până în 2030”. Pentru a atinge acest obiectiv și pentru a ajuta sectorul produselor ecologice să își atingă întregul potențial, Comisia prezintă un plan de acțiune pentru producția ecologică în UE. Acest plan include lansarea de premii anuale care recunosc excelența în lanțul valoric organic.

 

 


Cautare