Castelul Savarsin in perioada Craciunului

Localitatea Săvârşin se dezvolta, ca un centru de atracţie turistică importanti datorită Castelului Regal.

Castelul Regal atrage deja mii de vizitatori, iar acest aflux genereaza dezvoltarea serviciilor. Apar restaurante şi pensiuni noi, iar la sfârşit de săptămână se organizeaza evenimente pentru cei care aleg Săvârşinul ca destinaţie de relaxare. Un obiectiv care completează deja oferta turistică locală este Muzeul "Eugen Popa", care deţine lucrări şi efecte personale ale artistului plastic care a trăit la Săvârşin, dar şi-a câştigat aprecierea în China, unde a schiţat episoadele colorate din viaţa cotidiană sătească. Valea Mureşului, cu punctul central la Săvârşin, este pe traseul bisericilor de lemn din judeţul Arad, dintre care unele au fost preluate de Muzeul Ţăranului Român. În luna mai 2021, Domeniul Regal Săvârşin a fost deschis pentru turişti pentru prima dată după întoarcerea Familiei Regale în ţară. Acesta are un parc cu o grădină ascunsă, un pavilion, un lac cu o insulă, un teren de tenis din 1945, o grădină de trandafiri şi bolta de glicine.

Cel mai important imobil al Domeniului Regal Săvârşin este castelul construit în perioada 1650-1680. Castelul a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Familiei Regale în 2001. În ultimii ani, şi alte imobile de pe domeniu au fost restaurate şi pot fi vizitate, între care Casa Ceaiului, Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai, Casa Musafirilor, Casa Intendentului şi Magazinul de Suveniruri. 

Programul Custodelui Coroanei Principesa Margareta și al Principelui Radu în zilele de sărbătoare ale Crăciunului și în cele ale Anului Nou rămâne același, în fiecare an. Masa de Ajun și bradul de Crăciun vor fi împodobite în castel, iar cele 300 de pachete cu cadouri pentru familiile aflate în nevoie și pentru oamenii vârstnici sau bolnavi vor fi pregătite. Darurile pentru familiile sus-amintite vor fi oferite în zilele de 22, 23 și 24 decembrie. Angajații Ocolului Silvic Regal și cei ai Fundației Colecția Familiei Regale vor primi, de asemenea, din partea Majestății Sale, un cadou de Crăciun care va cuprinde bunătăți tradiționale și produse pentru curățenia casei. Întâlnirea celor două colective de angajați cu cuplul regal va avea loc la sfârșitul zilei de 23 decembrie. La prânz, în ziua de 24 decembrie, în Satul Regal vor fi prezenți dubașii din Săvârșin care, îmbrăcați în straie tradiționale, vor da glas colindelor străvechi ale locului.

 


Cautare