Copenhaga, cu cele 13 restaurante incluse in ghidul Michelin si cu doi maestrii bucatari laureati ai unor prestigioase premii internationale, a devenit noua destinatie in voga a gastronomiei europene.
In ultimele doua decenii, Copenhaga s-a metamorfozat mult, atragand numerosi amatori si critici catre restaurantele sale, gratie unor preparate inovatoare care rivalizeaza cu cele servite in restaurante celebre de pe "batranul continent". Martor al acestei recunoasteri internationale, "Noma" a primit titlul de "cel mai bun restaurant din lume", decernat de un juriu international. "Ceea ce este exceptional este faptul ca o tara de 5,5 milioane de locuitori, situata intr-o regiune care nu era deloc cunoscuta pentru gastronomia ei cu cateva decenii in urma, a devenit un barometru al tendintelor gastronomice pe plan mondial", a declarat expertul in gastronomie Adam Price.
Maestrii bucatari avangardisti din Copenhaga sunt de acum comparati cu o serie de cineasti foarte cunoscuti, precum danezul Lars von Trier, care a initiat in anii '90 o noua tendinta in cinematografie, de reintoarcere catre un stil autentic. Pentru a explica aceasta metamorfoza culinară, bucatarul francez Daniel Letz, a declarat ca "danezii au calatorit mult si au invatat enorm de multe lucruri in timpul sejururilor lor din strainatate".