Destinatie turistica transfrontaliera

Proiectul transfrontalier dintre Spania si Portugalia intitulat „Eurocity Chaves-Verin” a fost premiat, in 2015, prin intermediul RegioStars Awards.

Premiile „RegioStars” urmaresc sa promoveze schimbul de experiente si de bune practici intre regiunile Europei, ca modalitate de a stimula inovarea. Premiile RegioStars sunt organizate in fiecare an si vizeaza sa identifice si sa rasplateasca proiecte in materie de dezvoltare regionala sprijinite in cadrul politicii regionale a UE. Premiile evidentiaza caracterul original si inovator al proiectelor, pentru a putea servi drept exemplu pentru alte regiuni in domenii diverse, cum ar fi inovarea in materie de IMM-uri, bioeconomie si transport urban durabil.

Castigatorii au fost anuntati de Comisarul pentru Politica Regionala Corina Cretu si presedintele juriului RegioStars, MPE Lambert Van Nistelrooij. Castigatorii de anul acesta sunt 5 proiecte din Suedia - Danemarca, Spania, Italia si un proiect transfrontalier din Spania si Portugalia intitulat „Eurocity Chaves-Verin”. Aceasta este prima destinatie turistica transfrontaliera in cadrul UE (http://en.eurocidadechavesverin.eu/). Aici descoperim apa termala dar si apa cu cea mai mare concentratie de minerale medicinale pe metru patrat.

Verin este un oras in nord-vestul Spaniei, situat pe malurile raului Minho (Mino). In acest oras raul este traversat de podul Ponte Vella, ce are fundatii romane. Verin este impartit in trei zone: centrul medieval cu strazi inguste si piatete mici, zona formata in secolul XIX si zona de dezvoltare urbana moderna a orasului. Spre deosebire de alte orase din Galicia, Verin imbina aspectele medievale su cele moderne. Cel mai important monument este catedrala construita in anul 572 si reconstruita in secolul XIII.

Chaves, Portugalia, este al doilea cel mai populat oras din districtul Vila Real.. Se afla la 12 km sud de granita cu Spania, la doar 22 km sud de Verin. Populatia municipiului Chaves era de aproximativ 40.000 de locuitori. Cetatea a avut intodeauna o importanta istorica mare, fiind o importanta garnizoana romana si mai tarziu intrand in primul plan al rezistentei invaziilor napoleonice de la inceputul secolului XIX. In istoria militara portugheza, Chaves a devenit faimos pentru asaltul de la Chaves al fortelor franceze in 1807. Chaves este renumit de asemenea pentru painea, placinta si sunca traditionala, toate recunoscute oficial la nivelul Uniunii Europene.

 

 


Cautare