Pelerinaj la moastele Sfantului Ierarh Nicolae

Bari, orasul situat pe tarmul Marii Adriatice, in sud-estul peninsulei, este un important loc de pelerinaj intrucat aici se afla biserica ce adaposteste moastele Sfantului Ierarh Nicolae, facatorul de minuni, sarbatorit la 6 decembrie.

Situat pe coasta Adriaticii, orasul Bari este capitala regiunii italiene Puglia si a provinciei Bari.

Catedrala Sfantul Nicolae a fost construita in sec. al XVII-lea pentru a adaposti moastele Sf. Nicolae, furate din Mira Lichiei (astazi localitatea Demre aflata in sudul Turciei) de un grup de marinari din Bari. Catedrala Sfantul Nicolae este o biserica sudica a Italiei, ce pastreaza o importanta deosebita pentru Europa si lumea crestina. Aceasta este un important centru de pelerinaj atat pentru italieni cat si pentru crestinii ortodocsi din estul Europei.

Potrivit legendelor, sfantul, trecand prin oras in drumul sau spre Roma, l-a ales pe acesta (orasul Bari) drept loc de inmormantare al sau.

Cripta Sfantului Nicolae, cu 26 de coloane sustinand capiteluri bizantine si romanice, pastreaza moastele Sfantului. Moastele sfantului Nicolae sunt izvoratoare de mir.

Principalele monumente ale orasului Bari sunt Catedrala Sfantul Nicolae (Basilica di San Nicola), Catedrala San Sabino, aflate in orasul vechi (città vecchia); Castelul Normanno-Svevo, Fiera del Levante, Palatul Provinciei (Palazzo della Provincia), Castelul Svevo, Teatrul Petruzzelli, Teatrul Margherita, faleza (il lungomare) si Stadionul San Nicola. Mai trebuiesc vizitate strazile din centru (Via Sparano, Corso Vittorio Emanuele, Piazza del Ferrarese), cladirea centrala a universitatii (l'ateneo universitario), plajele "Torre Quetta" si "Pane & Pomodoro", portul vechi ('nderre a la lànze).

In fiecare an, Intre 7 Si 9 mai, in centrul istoric al orasului se desfasoara Sarbatoarea de Sfantul Nicolae (festa di San Nicola), care este patronul orasului.

 

 


Cautare