Ecoturism la Vanatori Neamt

Linistea si frumusetea acestor meleaguri au inspirat pe multi scritori precum Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu, Calistrat Hogas sau Vlahuta. 

Aici vei vedea case mandre ce se tin lant de-o parte si alta a soselei ce duce spre manastiri, iar de pe malul raului Ozana se inalta falnic Cetatea Neamtului, maiestoasa fortareata care a rezistat peste veacuri atator atacuri, dar si celui mai inversunat dusman, timpul. Frumosul Parc Natural Vanatori Neamt (1998) are ca obiectiv principal constituirea si conservarea populatiei de zimbrii - o specie de mult disparuta din fauna Romaniei. Astfel a fost infiintata rezervatia de zimbri si fauna carpatina „Dragos Voda”, in 1968. Primele trei exemplare (Rarau, Roxana si Raluca) au fost aduse din Polonia in 1970. In drumul spre manastiri ne primeste racoarea unui adevarat codru, Dumbrava Braniste (Rezervatia Academiei cu stejari batrani de sute de ani). 

Manastirea Neamt este un sat care, pe langa Muzeul memorial "Mihail Sadoveanu", adaposteste multe biserici: Biserica Manastirea Neamt (Cea mai veche manastire din Moldova. Pe locul acesteia a fost un schit, apoi o biserica din lemn, refacuta de Alexandru cel Bun in 1402, reconstruita de Stefan cel Mare in 1497); Biserica Sf.Gheorghe (Recladita pe latura de est la ultima restaurare a Manastirii Neamt); Biserica Sf. Ioan cel Nou de la Suceava (Numita si Biserica Batranilor, a fost construita in 1846); Schitul Vovidenia (Construit in 1749); Schitul Procov (La care se poate ajunge trecand prin locuri de liniste si pitoresc fara egal. A fost construit in 1714). De la aceeasi rascruce de drumuri, la stanga, trecand prin renumita Valea Secului, se merge spre alte trei manastiri: Manastirea Secu (Inaltata in 1602, pe locul unui mic schit din lemn construit in 1560); Manastirea Sihastria (Construita din lemn in 1655, reconstruita din zid in 1825 si langa care se ridica de cativa ani, o minunata biserica noua): Schitul Sihla (Construit in 1763 dintr-un singur brad, langa care s-a inaltat in 1813 biserica mare). 

 


Cautare