Produsul „Pită de Pecica” IGP, este un produs de brutărie obținut din aluat dospit și copt în cuptoare specifice.
„Pită de Pecica” este preparată din făină de grâu, drojdie proaspătă, apă și sare iodată. Factorul uman are o importanță deosebită în calitatea produsului „Pită de Pecica”. În trecut, pitarii pecicani cumpărau grâul de pe piața din localitate, îl duceau la moară unde în aceeași zi era măcinat, sacii cu făină fiind transportați apoi de morar la casa pitarului. Familia acestuia toată noaptea frământa aluatul de pâine și-l băga în cuptor la copt. Aceste bunătăți erau vândute localnicilor și pe piața Aradului. În vechime, femeile pregăteau pâinea după rețetele lăsate de cei care au fost înaintea lor, spre bucuria tuturor, dar mai ales a copiilor. Acestea știau să pregătească făina pentru aluat, fie că îl preparau dospit cu cumlău sau drojdie. Unicitatea produsului „Pită de Pecica” este apreciată la nivel național, fiind considerată cea mai bună pâine pe vatră. Specificitatea produsului „Pită de Pecica” se datorează modului de lucru și îndemânării pecicanilor, transmise din generație în generație. Pregătirea maielei cu „apa de pită”, timpul si modul de amestecare, fermentarea aluatului, modelarea, așezarea în cuptor, modul de coacere și specificitatea cuptorului, fac „Pita de Pecica” să fie cunoscută și apreciată.
Spre deosebire de alte produse similare, produsul „Pită de Pecica” are următoarele caracteristici specifice: forma ușor alungită, cu o crestătura puternic vizibilă datorită modelării (împăturire, virguire, solgare), cu greutatea de 4 kg, 2 kg, 1 kg sau 0,5 kg, cu o suprafață lucioasă și coajă fragedă conferită de ștergerea după coacere a pâinii cu o perie înmuiată în apă, de culoare brună datorită modului de coacere a cuptorului. Este o pâine înaltă datorită procesului de predospire, dospire și coacere. aspectul în secțiune al produsului „Pită de Pecica” se deosebește de alte produse de același tip prin umiditatea miezului, prin faptul că miezul face corp comun cu coaja (dat de specificitatea cuptorului) și prin elasticitatea dată de timpul de fermentare a aluatului. Gustul este sărat și ușor dulceag, datorat conținutului de glucide din gluten, ceea ce o deosebește de alte produse de același fel. Pâinea este pufoasă datorită bulelor de aer care își măresc volumul în timpul fermentării aluatului. În trecut localnicii își produceau și coceau produsul „Pită de Pecica” în aceste cuptoare specifice si fiecare avea cuptorul lui construit de meșteri cuptorari. În ziua de azi, produsul „Pită de Pecica” se produce și se coace doar în brutării, urmând aceleași etape tehnologice, deoarece doar aici se mai găsesc aceste cuptoare specifice.