Targul Marului la Falticeni

In perioada 19-21 octombrie a avut loc Targul Marului la Falticeni in judetul Suceava.

Mircea Costisevschi, presedintele Asociatiei Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Falticeni, a spus la “Targul merelor”, ca anul acesta fructele au ajuns la maturitate cu doua saptamani mai devreme. La fel, si campania de recoltare s-a desfasurat mai devreme, iar singura problema ramasa nerezolvata este desfacerea.

Problemele abia dupa recoltare incep. Desfacerea este o problema mai grea, pentru ca deocamdata suntem la mana intermediarilor. Contracte pentru desfacerea marului in scoli, in cadrul programului „Lapte – corn – mar” nu am incheiat deocamdata si nu avem niciun semnal ca s-ar dori mere de la Falticeni. Prezenta in supermarketuri a merelor de Falticeni este aproape imposibila, pretentiile sunt foarte mari, decontarea nu se face imediat dupa vanzarea fructelor, deocamdata nu avem acces”, ne-a spus Mircea Costisevschi.

Asociatia Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Falticeni detine aproximativ 400 ha, dintre care 100 ha sunt plantatii tinere, facute din fonduri proprii. 20 dintre membrii asociatiei detin suprafete mari iar ceilalti, pana la 100 de membri, au suprafete de pana la un hectar. Productia din acest an este considerata chiar foarte buna, tinand cont de conditiile meteo; aceasta se situeaza intre 30 si 35 de tone la hectar.