La petite conserverie

Mica fabrică de conserve (La petite conserverie) este un proiect inovator și cooperant situat în nord-estul Normandiei.

Proiectul constă în colectarea surplusurilor agricole și transformarea acestora în conserve, cu implicarea activă a localnicilor. Conservele de legume sunt apoi distribuite locuitorilor.  

Un camion cu toate echipamentele necesare circulă de mai multe ori pe săptămână prin cartierele micului oraș Dieppe și zonele rurale din jur. Centrele sociale colectează legume și alte ingrediente de la diverși parteneri și voluntari. Camionul este apoi parcat într-un spațiu public pentru a oferi ateliere de gătit și de preparare a conservelor și de a mânca la fața locului.  

Această fabrică mobilă, socială și axată pe solidaritate își propune să reducă risipa alimentară și să promoveze coeziunea socială între zonele rurale și urbane, abordând izolarea socială și insecuritatea alimentară, facilitând în același timp accesul la alimente sănătoase, locale.   

Acest proiect a oferit populației locale acces la un nou serviciu în această zonă și a consolidat coeziunea socială în teritoriu. De asemenea, a contribuit la evidențierea cunoștințelor participanților (în ceea ce privește tehnicile și rețetele) și la dezvoltarea abilităților lor soft (cum ar fi dinamica de grup, abilitățile interpersonale, asertivitatea, abilitățile motivaționale și de comunicare și încrederea în sine).

Rezultate

840 de participanți, inclusiv 336 de persoane singure:

  • 656 femei, 184 bărbați 

  • Zona rurală: 327, zona orașului Dieppe: 512 (dintre care 399 din cartiere defavorizate)

  • 295 șomeri, 327 angajați, 218 pensionari

20 de parteneri implicați.  

18 persoane asociate cu proiectarea proiectului:

  • Șase în activități de management

  • Șapte în activități de facilitare

  • Cinci voluntari

357 de familii capabile să-și crească autonomia și securitatea alimentară.

Șase centre sociale și-au crescut activitatea cu 13%.

Implicarea directă și activă a participanților într-o acțiune colectivă, cooperativă și inovatoare.

Creșterea numărului de beneficiari care participă activ la diverse activități ale centrelor sociale.

Obiceiuri alimentare mai bune – schimbarea percepției asupra legumelor și fructelor în dietă.

Contribuție la reducerea risipei alimentare.

Partajarea cunoștințelor.


Cautare