Provocarea declinului populației rural este o preocupare atât pentru oamenii din mediul rural, cât și pentru factorii de decizie politică.
Acesta este discutat în declarații de politică precum Declaratia Cork din 2016 “O viata mai buna in zonele rurale”. Cu o populație mai mică de servit, declinul poate amenința dezvoltarea sau conservarea unor servicii precum transportul public și asistența medicală. Tendința de scădere poate duce, de asemenea, la o disparitate de vârstă, demografia rurală fiind dominată de populații mai în vârstă decât de tineri. Profilul de vârstă al fermierilor europeni în special este o problemă cu o proporție ridicată aproape de pensionare. Oportunitățile limitate de locuri de muncă și educație, alături de o scenă socială lipsită de vitalitatea orașelor, pot face locurile rurale nu doar neatractive, ci și o opțiune nerealistă pentru tineri.
Agricultura ca opțiune pentru tinerii din mediul rural are provocări împotrivă. A deveni fermier poate părea neatractiv în comparație cu ocupațiile mai bine plătite, care oferă potențial pentru un echilibru mai mare între viața profesională și viața privată. Introducerea în agricultură prin intermediul fermei de familie este cea mai realistă opțiune, dar și aceasta este plină de dificultăți, deoarece multe țări europene se confruntă cu provocări continue de succesiune și moștenire.
Cu toate acestea, zonele rurale au multe calități atractive care pot atrage noii coloniști, cum ar fi prețurile mai mici ale caselor, un mediu curat și locuri abundente pentru a conecta cu natura. Acest lucru poate atrage navetiști care lucrează în zonele urbane și rezidenți temporari în care mediul rural oferă o a doua casă sau o calitate ridicată a vieții. Acest lucru este valabil mai ales în locurile rurale pitorești sau cele apropiate de orașe. Cu toate acestea, acest lucru duce la provocări și unele controverse, în cazul în care cei care trăiesc în zonele rurale sunt mai puțin interconectați, erodând puterea legăturilor sociale în cadrul comunității. În zonele în care locuințele nu sunt disponibile din abundență, poate face, de asemenea, locuința acolo mai puțin accesibilă pentru rezidenții existenți.
Pentru antreprenori, deși își baza viața într-o zonă rurală poate avea avantaje similare cu cele menționate mai sus, a face afaceri în zonele rurale se poate confrunta cu provocări. În special, accesul la personal calificat corespunzător poate reprezenta o barieră. Rețelele sunt esențiale pentru a face afaceri, fie că lucrează direct cu alții, fie prin obținerea accesului la sfaturi și informații cheie din apropierea altora care fac lucruri similare. Conectivitatea digitală poate ajuta la depășirea acestui lucru, dar calitatea în bandă largă în mediul rural poate însemna că rămâne o decalaj.
Cum depășim în mod eficient aceste numeroase provocări rămâne o întrebare dificilă, în timp ce astfel de provocări sunt complexe și interconectate. Inovarea pentru a crea noi produse și afaceri, precum și pentru a îmbunătăți productivitatea în economia existentă este considerată a fi crucială. Acest lucru ar putea fi în sectoare mai tradițional asociate cu zonele rurale, cum ar fi agricultura și silvicultură, precum și în sectoare noi, cum ar fi industriile creative și bioeconomia. Dar aceasta se bazează pe o serie de tipuri diferite de resurse, atât fizice, cât și umane. Are nevoie de abilități antreprenoriale care pot, de exemplu, să exploreze inovațiile ecologice pentru a valorifica în mod durabil valoarea din, dar și pentru a proteja resursele naturale rurale. Banda largă poate debloca oportunități economice pentru zonele rurale, deschizând noi moduri de a face lucrurile, cum ar fi lucrul la distanță, sau modalități de îmbunătățire a productivității, cum ar fi aplicațiile agricole „inteligente”. Noile oportunități pot avea impact asupra deciziilor tinerilor de a se întoarce la rădăcinile lor rurale, atrăgând în același timp și noi veniți din mediul rural.
Provocarea depășește, de asemenea, considerentele economice, acordând atenție aspectelor sociale și culturale ale vieții, care sporesc cât de atractive locurile rurale necesită și ele luare în considerare. De exemplu, acolo unde o masă critică de public nu este disponibilă pentru a susține un cinematograf sau un teatru, spațiile culturale tranzitorii, cum ar fi festivalurile comunitare, pot adăuga un dinamism vieții rurale.
Regenerarea nu poate avea ca scop pur și simplu să inverseze ceea ce a decăzut, tinerii din mediul rural fiind un prim exemplu. De exemplu, oferirea de stimulente tinerilor din mediul rural pentru a se reloca în zonele rurale nu este regenerativă dacă nu sunt disponibile oportunități economice pentru a le urmări, fie ca angajați, fie prin activități independente. Crearea de locuri de muncă rurale în zonele în care industriile existente au scăzut poate implica explorarea de noi sectoare economice, valorificând activele locale neexploatate anterior sau subutilizate. Sau poate implica inovații care repoziționează o industrie existentă în declin sau dezvoltarea de noi resurse care pot preveni declinul.
Trebuie să repoziționăm mediul rural ca răspuns la provocarea declinului. Trebuie să sprijinim circumstanțele care pot stimula regenerarea creând zone rurale atractive, oferind oportunități interesante noilor generații rurale. Trebuie să dezvoltăm noi opțiuni pentru factorii de decizie politică și instrumente practice pentru actorii rurali.
Proiectul RURALIZATION a fost înființat pentru a căuta modalități de a depăși problemele de regenerare rurală și de a sprijini reînnoirea generațională. RURALIZARE dezvoltă o perspectivă nouă pentru zonele rurale pentru a declanșa un proces de ruralizare ca o contraforță a urbanizării. Aceasta este o dezvoltare către o nouă frontieră rurală care să ofere noilor generații rurale și să stimuleze oportunități de sustenabilitate economică și socială. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului Orizont 2020 și în următorii patru ani va dezvolta cunoștințe, va defini instrumente și strategii care pot sprijini elaborarea de politici rurale inovatoare. În special, proiectul analizează problemele accesului la pământ, noilor intrați în agricultură și noii veniți în zonele rurale. RURALIZAREA se referă la agricultură, dar și la o gamă mai largă de sectoare și activități transversale care pot duce la o mai mare inovație rurală, antreprenoriat și oportunități de angajare.
Crearea acestei noi frontiere este o sarcină complexă, iar RURALIZAREA este concepută pentru a face față acestei complexități. Zonele rurale sunt foarte diferite, de la locuri îndepărtate, periferice, la mici orașe rurale și locuri rurale apropiate zonelor urbane. Declinul nu este universal, unele locuri rurale prezintă tendințe promițătoare. Locurile rurale nu sunt contestate sau dotate cu resurse în același mod. Ceea ce funcționează într-un loc poate să nu fie în altul. Intervențiile politice trebuie să reflecte mai bine această diferență, făcând soluții specifice pentru anumite locuri. RURALIZARE va găsi exemple inspiratoare de instrumente și strategii inovatoare care sprijină regenerarea rurală în zonele care se abat de la tendința generală de declin rural. RURALIZARE se va strădui să înțeleagă cum funcționează aceste inovații în aceste locuri, dar și să analizeze cum să le facă transferabile în alte contexte. RURALIZARE va include o gamă diversă de tipuri de zone rurale în cercetarea noastră și va compara cu similare. Proiectul va folosi, de asemenea, metode inovatoare pentru a evalua visele tinerilor pentru viitorul rural, care vor contribui apoi la un set propus de opțiuni de politică reînnoite.
RURALIZARE reunește parteneri de proiect și părți interesate mai largi, care provin din perspective diferite, dar dețin cunoștințe complementare. Această „abordare multi-actor” se extinde de la partenerii de proiect direct implicați, până la cercetarea efectuată. Parteneriatul divers al proiectelor a 18 organizații din 12 țări europene include universități, institute de cercetare, IMM-uri și alți practicieni, cum ar fi cinci membri ai rețelei de acces la terenuri.
Proiectul va găsi practici inovatoare care îmbunătățesc locurile de muncă și oportunitățile rurale și va dezvolta studii de caz detaliate despre acestea. Găsirea și dezvoltarea acestor practici inovatoare necesită implicarea părților interesate, cum ar fi fermierii, tinerii și antreprenorii rurali. RURALIZATION construiește în prezent o bază de date pentru a ajuta la conectarea cu părțile interesate cheie. Pentru a vă înscrie în baza de date, înscrieți-vă aici: https://www.ruralization.eu/contacto