Marula este o varietate de salata verde semitardiva, care dezvolta o capatana neidesat, ovala.
Marula sau salata romana are forma alungita, este rezistenta la seceta si poate fi cultivata si in timpul verii. Acest soi necesita o lucrare speciala de ingrijire, si anume, cand frunzele au crescut mari, pentru ca salata sa ramana frageda si alba in interior, se leaga frunzele la varf cu sfoara, ca sa nu patrunda lumina in interior. Se cultiva in camp deschis si in radini hobby. Semanarea are loc in martie-aprilie, la adancimea de 1 cm. Germineaza in aproximativ 8-14 zile, la temperaturi cuprinse intre 16-20º C. Dupa ce plantutele au rasarit se pot transplanata la distante de 25x15cm. Recoltarea are loc in perioada iunie-octombrie, cand frunzele alungite, usor incretite si netede, devind de culoare verde-deschis. Nu se dezvolta tije florifere.
Marula se foloseste in consumul proaspat si reprezinta o sursa bogata in vitamine. Pentru o reteta de simpla de salata avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 bucati de marula taiate fasii, 4 rosii taiate felii, o ceapa taiata felii, o lingurita de suc de lamaie, o lingura ulei de masline, sare. Punem toate ingredientele intr-un bol si se amesteca pana se condimenteaza bine.