Agricultura urbana



Agricultura urbana inseamna cultivarea plantelor si cresterea animalelor in interiorul si in jurul oraselor.

 

Agricultura ubana se deosebeste de cea rurala prin faptul ca este integrata economic si ecologic in sistemul urban. Astfel sunt utilizate in productia agricola resurse urbane tipice (cum ar fi deseurilor organice in realizarea compostului si apelor uzate urbane in irigatii) si se creaza legaturi directe intre producatori si consumatorii urbani.


 

In fiecare oras sunt implicati in agricultura urbana producatori proveniti din paturile sarace, mici functionari, cadre didactice, sau persoane instarite preocupate de un stil sanatos de viata. Sa nu uitam femeile care reprezinta procentul cel mai mare din agricultura urbana deoarece activitatile agricole, prelucrarea si vanzarea directa a produselor sunt activitati care se combina mult mai usor cu sarcinile lor de gospodine.

 

Agricultura urbana poate avea loc in locatii situate in interiorul oraselor (intra-urban) sau in zonele periferice (peri-urbane). Activitatile pot avea loc pe terenuri arabile (teren) sau pe suprafete nelucrate (off-teren), pe terenuri private (in proprietate, arenda), pe terenuri publice (parcuri, zone de conservare, de-a lungul drumurilor, cailor ferate si a cursurilor de apa), sau pe terenuri semi-publice (scoli, spitale, gradinite, etc.).

Pe terenurile urbane se cultiva diferite tipuri de plante (cereale, radacinoase, legume, ciuperci, pomi si arbusti fructiferi) si se cresc diverse specii de pasari si animale (pasari de curte, iepuri, capre, oi, bovine, porci, pesti, etc), precum si plante non nealimentare (cum ar fi plante medicinale si aromatice, plante ornamentale, produse din lemn, etc), sau combinatii ale acestora.

In agricultura urbana, productia si comercializarea sunt mai strans legate intre ele, datorita apropierii geografice, a unui rapid flux de resurse si in cantitate mare. In majoritatea oraselor din tarile in curs de dezvoltare, o parte importanta a productiei agricole urbane este pentru auto-consum, si doar excedentul de productie este tranzactionat. Produsele sunt vandute la poarta fermei, cu caruta in aceleasi cartier sau in altele, magazinele locale sau sunt oferite intermediarilor.

In principal, produsele sunt vandute in stare proaspata, o parte sunt procesate si sunt vandute prin standuri stradale sau in piete ale fermierilor. In oras, am putea intalni ferme individuale sau familiale, de grup sau cooperative si intreprinderi comerciale. In marea majoritate sunt ferme mici dar intalnim si ferme medii si chiar de dimensiuni mai mari. Nivelul tehnologic al majoritatii intreprinderilor agricole urbane in tarile in curs de dezvoltare este inca destul de scazut. Cu toate acestea, tendinta este spre o agricultura mai intensiva si mai avansata din punct de vedere tehnica dar si mult mai diversificata decat este in prezent.

 

 

Sursa: City Farmer

 



Cautare