Pentru multe gradini de legume, unde se practica o agricultura naturala, trifoiul alb este foarte bun pentru stoparea buruienilor.
Creste des si poate slabi chiar buruienile cele mai puternice. Daca trifoiul este semanat cu semintele de legume, acesta va actiona ca un mulci viu, imbogatind solul si pastrandu-l umed si aerisit. Pentru legume, este important sa alegeti timpul potrivit cand sa semanati trifoiul.
Vara tarziu sau toamna este cel mai bine; radacinile se dezvolta in lunile reci de iarna dandu-i trifoiului un avans in fata buruienilor anuale de primavară. Trifoiul se va descurca de asemenea bine si daca e semanat primavara devreme. Imprastierea lui sau semantul pe rand, cam la 30 cm distantă, este buna. Odată ce trifoiul prinde radacina, nu mai e nevoie sa il semanam timp de cinci sau sase ani.
O alta metoda folosita de catre cei afectati de pir este cultivarea trifoiului pitic. Acesta se foloseste si ca ingrasamant verde imbogatind terenul cu azot, folosit pe interval pentru mulci verde, are proprietatea de a innabusi buruienile si nu necesita taiere.In primul an pe suprafata insamantata cu trifoi vor mai exista cam 15-20% din buruieni dar in anul urmator acestea vor fi inlocuitte de trifoi in proportie de 95%, singura planta care se pare ca poate convietui bine cu trifoiul este papadia.