1700 dolari pe luna prin sistemul de gradina Mandalla


Taranii din zonele semiaride din nord - estul Braziliei sunt cunoscuti prin perseverenta lor de a da viata terenurilor aproape sterpe.

Acesti agricultori produc fasole, manioc  si alte legume si fructe prin instalarea unei gradini de tip mandalla in curtile lor.

Mandalla este, in esenta o gradina proiectata, care permite agricultorilor sa produca o varietate imensa de produse complementare intr-un spatiu mic. In centru se afla un iaz de beton, ridicat deasupra solului in care cresc pesti si rate. In jurul bazinului pe cinci cercuri concentrice sunt terenuri destinate legumelor, ierburilor, pomilor fructiferi, si pasarile de curte. Mandalla este irigata cu apa din bazin iar designul circular reduce cantitatea de munca implicata. Intr-o gradina Mandala de doar 30 x 50 de metri, castigul lunar este de 200 $ pe luna din vanzari de pasari de curte, oua, fructe, legume, ierburi, si verdeturi. Mandalla ofera, de asemenea, securitatea alimentara si o dieta imbunatatita pentru familiile de tarani brazilieni. Programul USAID de realizare de gradini Mandalla este foarte popular si numeroase catune din regiunile aride s-au transformat in adevarate oaze de verdeata. Gradina Mandula face parte din sistemul de Permacultura pe care se bazeaza guvernul brazilian in a crea locuri de munca pentru tinerii intre 16-24 de ani.

Anul, sute de tineri vor fi instruiti pentru a lucra dupa principiile permaculturii si de a crea retele de ferme agricole. Proiectul agentiei Mandalla DHSA are finantare din partea Ministerului Muncii. Agentia Mandalla DHSA, cu sediul în Paraiba, in mai putin de trei ani, a acordat consultanta in 80 de municipalitati din noua state din Brazilia, de care a beneficiat in mod direct doua mii de tarani saraci. Majoritatea familiilor care au trecut la noul sistem de productie, beneficiaza de un venitul mediu de 400 dolari pe luna, dar exista exemple de agricultori a caror castig salarial lunar a ajuns la 1700 dolari pe luna.

 

 


Cautare