Strategie de dezvoltare a fermelor mici

Cu resursele sale agricole, Romania, nu poate asigura azi, in intregime, hrana ieftina si de calitate populatie si nici un export masiv de produse agro alimentare.

Pentru a rezolva aceste probleme se impun elaborarea unor programe concrete de actiune pentru micii producatori. Primul lucru care trebuie facut este realizarea programul de organizare si amenajare a teritoriului pentru infiintarea de noi ferme specializate sau mixte (in agricultura ecologice), asociate, de la inceput, in cooperative, pe suprafete de 300-500 hectare, in zona de deal. Noile cooperative agricole de aprovizionare, desfacere, servicii agricole si procesare integrate asigura folosirea intregii forte de munca din sate si introducerea pe scara larga a tehnologiilor moderne si avansate. Programul de organizare si amenajare a teritoriului trebuie sa inceapa cu lucrarile de comasare a gospodariilor absenteistilor, orasenilor si ale familiilor care nu mai au putere de munca. In zonele deluroase sunt sate intregi care necesita comasarea si infiintarea de ferme moderne in jurul cooperativelor mai sus mentionate. In aceste sate, mai mult de 70% dintre terenuri nu sunt lucrate si zac in paragina.

Majoritatea judetelor de deal detin intre 200000 - 300000 de hectare de teren arabil si intre 100000 – 200000 hectare de pasuni si pajisti. Programul de organizare a teritoriului din fiecare judet, in primii 10 ani, se poate desfasura pe o suprafata de 150 mii de hectare pentru infiintarea de ferme moderne sprijinite de cooperative. Prin acest plan concret se va rezolva consumul intern, fara importuri si se va realiza un surplus important pentru export. Planul annual concret de actiune insemana infiintarea de ferme comerciale si de cooperative agricole, pe 15 mii hectare in fiecare judet. Vom avea sute de ferme noi si zeci de cooperative intergrate in fiecare judet, si mii de producatori noi si sute de cooperative de procesare a laptelui, carnii, legumelor sau a semintelor de cereale, etc, la nivel national.

Odata cu realizare de investitii in drumuri, canale de irigatii si desecari, protectia solului si ameliorarea celor degradate, vom realiza si dotarea cu tehnica agricola (tractoare si utilaje). Ar fi nevoie in noile exploatatii agricole, de un tractor la 50 hectare, respectiv cateva sute de tractoare noi in fiecare judet. La fel vom putea vorbii de zeci de proiecte de dezvoltare rurala, la nivel de judet in realizarea unor centre de colectare si procesare de cereale, legume, fructe, lapte, carne, etc, in cadrul cooperativele agricole nou infiintate. Acest plan concret de actiune este sprijinit si de Uniunea Europeana prin acordarea de fonduri nerambursabile, cooperativelor in formare, care vor cuprind sute de mici producatori agricoli.

 


Cautare