Humusul, un superaliment

Humusul a fost promovat ca un superaliment, deoarece beneficiile pentru sanatate numeroase.

Humusul este o mancare arabesc exista de mii de ani. Humus este cuvantul arabesc pentru “naut”, care reprezinta baza acestui fel de mancare. Humusul este unul dintre primele feluri de mancare ale omului. Se stie ca era consumat pe larg in antichitate in Palestina, Egiptul antic si Mesopotamia, iar in Roma antica se vindea ca mancare de strada. Cea mai simpla reteta de humus implica fierberea si strivirea boabelor de naut. Piureul obtinut se amesteca apoi cu o pasta facuta din seminte de susan, cu ulei de masline, usturoi si suc de lamaie.

Humusul nu este doar un fel de mancare extrem de gustos, are si multe proprietati pentru sanatate. Humusul este bogat in proteine. Pe langa acest lucru, continutul bogat in fibre reduce si riscul de boli cardiovasculare. Nautul contine trei elemente distincte care protejeaza in mod natural celulele de riscul de cancer, respectiv saponinele, inhibitorii de proteaza si acidul fitic. Un alt motiv pentru care humusul este considerat un superaliment este ca te ajuta sa slabesti. Ingredientele principale din humus, nautul si susanul, sunt ambele bogate in calciu si ajuta la intarirea oaselor.

Consumul de humus ajuta la refacerea nivelului de fier si reduce anemia, in cazul in care aceasta este prezenta. Humusul inlocuieste, de asemenea, orice alt sos in care simti nevoia sa inmoi painea sau chipsurile. Senzatia de satietate pe care o ai te va impiedica sa mai simti nevoia de dulciuri sau de alt tip de gustari. Humusul face parte din asa-zisa dieta mediteraniana, una dintre cele mai sanatoase din cate exista. Nautul are si multi antioxidanti, iar acestia au rolul de a reduce efectul negativ al radicalilor liberi produsi de organism.

 

 


Cautare