Dieta ketogenica

Dieta ketogenica este o dieta in care se consuma mai multe alimente bogate in grasimi, o cantitate moderata de proteine si una foarte mica de glucide sau carbohidrati.

Corpii cetonici sunt produsi din grasimi la nivelul ficatului. Acestia servesc drept sursa de energie pentru aproape intreg organismul, inclusiv pentru creier. Cetoza este o stare fiziologica in care corpul utilizeaza grasimi pentru a produce energie. Cetoza sau arderea grasimilor drept combustibil se intampla atunci cand glucoza din alimentatie este restrictionata, de obicei pana la mai putin de 20g de carbohidrati pe zi.

De asemenea, si in perioadele de post negru, cand nu se consuma alimente, se instaleaza starea de cetoza, organismul incepand sa arda din grasimile stocate in corp, adica sa foloseasca energia de rezerva. Kilogramele in plus sunt rezultatul acumularii unui exces de grasime in corp. Pentru a arde acele grasimi depozitate este nevoie de un deficit caloric, adica sa mananci mai putin decat consumi. Este foarte important si ce mananci.

Alimentele in dieta KETO sunt: Carne (pui, porc, vita, oaie, miel, peste, ficat); Lactate grase (smantana, unt, branzeturi grase); Oua, peste gras; Uleiuri (cocos, germeni de grau, masline, avocado, nuci, susam); Nuci si seminte cu un continut mare de grasimi (migdale, nuci, caju, fistic, seminte de dovleac si de floarea soarelui); Legume cu frunze verzi (spanac, patrunjel, tulpini de telina, salata verde, rucola); Plante aromatice (busuioc, rozmarin, salvie, cimbru, marar, coriandru, ghimbir); Legume (broccoli, fasole verde, dovlecel, fenicul, andive, varza de Bruxelels, castraveti, conopida). Ocazional se pot consuma: radacinoase (morcov, telina, patrunjel, sfecla rosie); leguminoase (fasole, naut, mazare); ciuperci. Indulcitori permisi sunt stevia si fructul calugarului.

 

 


Cautare