Apa de legume si apa de fructe sunt ape bune pentru organism, ce provin din apa potabila si legume, fructe sau verdeturi simple nesupuse factorului termic.
Astazi auzim despre apa enzimatica sau apa vie, bogata in enzime, minerale si vitamine. Asocierea dintre apa si legume sau fructe poate facilita digestia, poate preveni cresterea tensiunii arteriale si poate facilita refacerea florei intestinale. Organismul nostru este prin constructie o fabrica buna de detoxifiere, insa, exista situatii in care trebuie sa incurajam acest proces. In acest sens, toate micile detalii fac diferenta, iar apa enzimatica poate fi un bun ajutor. Trebuie sa ne cunoastem organismul, sa stim la ce suntem receptivi. Ca masura de protectie, cel mai bine ar fi sa nu amestecam fructele cu legumele.
Este bine sa facem apa de fructe sau legume in borcane diferite. De obicei, apa enzimatica pe baza de fructe se realizeaza cel mai repede, in aproximativ 8-12 ore daca este pastrata intr-un loc calduros. Daca lasam borcanele la loc racoros apa vie va fi buna pentru consum in 24-48 de ore dupa caz. Cu cat stau, legumele si fructele (taiate cubulete), in apa mai aproape de 48 de ore, la temperatura ambianta, cu atat apa devine mai acidulata, iar concentratia de enzime se mareste cu efect benefic asupra sanatatii. Dupa filtrare, apa se va pastra la rece, in sticle inchise ermetic. Putem folosi pentru apa enzimatica: fructe (mere, pere, pepene, struguri, cirese, citrice, etc.); legume (morcovi, gulii, sfecla rosie, varza, ardei, rosii, etc.); plante aromatice (ghimbir, patrunjel, busuioc, cimbru, marar, etc.). Se consuma dimineata pe stomacul gol si intre mese, rezolvand astfel: problemele digestive, de respiratie, imunitate, virusii, bacteriile, etc.