Miscarea fizica este cel ai important factor pentru supravietuire dupa: aer, apa, sare si hrana.
Pentru a avea o sanatate mai buna si o viata mai lunga sunt foarte importante exercitiile fizice. Miscarea fizica are urmatoarele beneficii: extinde sistemul vascular in tesutul muscular; previne hipertensiunea arteriala; scade tensiunea sangelui spre valori normale; cladeste masa musculara; stimuleaza activitatea enzimelor care ard grasimile. Activitatea fizica face ca unii aminioacizi sa fie arsi ca si combustil aditional care altfel ar atinge niveluri toxice in organism si ar distruge alti aminoacizi esentiali precum triptofanul si tirozina. Triptofanul ajuta la fabricarea antideprimantelor din creier, la reglarea glicemiei si tensiunii arteriale. Pierderea de tirozina in exces, constituie un factor principal in declansarea bolii Parkinson.
Muschii neexersati sunt discompusi, iar prin pierderea unor parti musculare se pierd unele rezerve de zinc si vitamina B6, ce pot produce anumite tulburari mintale. Miscarea fizica face ca muschii sa retina mai multa apa, previne cresterea concentratiei sangelui si scade nivelul glicemiei la diabetici. Miscarea fizica determina ficatul sa fabrice glucoza din grasimea care se afla in circulatie in sange. De asemena, produce o crestere a mobilitatii articulatiilor.
Muschii picioarelor actioneaza ca niste inimi secundare, care prin contractiile si relaxarile lor atunci cand sunt in pozitie verticala inving forta gravitationale. Miscarea fizica mareste productia de hormoni vitali si intareste oasele organismului. Miscarea fizica produce o stare de euforie stimuland productia de endorfine si encefaline. O ora de mers pe jos activeaza enzimele care ard grasimile si raman active 12 ore. O plimbare efectuata dimineata si una seara mentin enzimele active 24 de ore.