Rozmarinul este secretul vietii lungi din satul Acciaroli, Italia.
Dieta mediteraneană este cunoscuta pentru beneficiile ei asupra organismului uman iar cercetatorii de la Facultatea de Medicin din San Diego si de la Universitatea La Sapienza din Roma au studiat 300 de subiecti, din satul italian Acciaroli, unde se inregistreaza cea mai scazuta rata a bolilor de inimă. Ei au observat ca in dieta satenilor exista foarte mult rozmarin, iar pentru a o culege fac multe drumetii lungi pe munte, iar acest exercitiu fizic contribuie la varsta lor inaintata.
Rozmarinul este un arbust care s-a adaptat mai bine climatului mediteranean. Frunzele sale sunt totdeauna verzi, in forma de ace si cu flori albastre, albe sau rosii. Rozmarinul a fost folosit din Antichitate ca planta medicinala, rituala si condimentara. Practica arderii de crengute de rozmarin pentru purificarea aerului in spitalele din Europa s-a mentinut pana in secolul XX.
Plantele de roazmarin contin antioxidanti fenolici, acid rozmarinic si numeroase uleiuri volatile esentiale, cunoscuti pentru proprietatile lor antiinflamatorii, antialergice, antifungice si antiseptice. Are continutul cel mai ridicat de folati, importanti in sinteza ADN-ului. Preparatele din rozmarin se folosesc în tratarea gastritelor, afectiunilor cardio-vasculare, combaterea durerilor cauzate de reumatism si artrita, are proprietati diuretice, imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare.
Bucataria mediteraneana intrebuinteaza rozmarinul la condimentarea multor preparate alimentare, pentru gustul sau delicios, aromat, usor amărui. Se foloseste la salate, supe, mancaruri de legume, preparate din carne. Rozmarinul merge bine cu rosii, vinete, cartofi copti si dovlecei.