Orarul fix al meselor si repartizarea cantitatilor de alimente au o mare importanta pentru sanatatea noastra.
Nu trebuie sa se renunte la unele dintre mese. Daca acest lucru se intampla dintr-un motiv bine intemeiat, exceptia nu trebuie sa devina regula. Se recomanda ca numarul meselor intr-o zi sa nu fie mai mic de trei, iar a gustarilor mai mic de doua.
In general se fac doua greseli esentiale, si anume suntem nealimentati in orele de maxima activitate, riscand un randament scazut la munca, si avem o digestie greoaie in orele de somn mancand peste masura seara.
Nu vom consuma apa niciodata in timpul mesei, doar la o ora dupa masa si cu o 1/2 ora inainte de masa urmatoare. Prima gustare se serveste la 2-3 ore distanta de mic dejun si 1-2 ore fata de pranz, iar a doua gustare la 2-3 ore distanta de pranz si 1-2 ore fata de cina. Cina se ia cu 2- 3 ore inainte de a merge la culcare.
De aceea se recomanda ca aproximativ 20 % din totalul alimenelor necesare intr-o zi sa fie consumate la micul dejun, inaintea de inceperea activitatii. Masa de pranz este indicat sa aiba 40 % din totalul caloriilor, masa de seara sa contina 20 %, iar fiecare gustare sa cuprinda 10 % din valoarea calorica totala.