Trebuie sa consumam o varietate cat mai mare de legume, zarzavaturi si radacinoase zilnic.
Legumele se pot consuma proaspete sau preparate termic.
Culoarea verde-inchis, portocaliu sau rosu este un indicator al bogatiei de vitamine si substante benefice.
Cele cinci portii zilnice de legume constau:
Portia 1 = cate o leguma intreaga de rosie, cartof, castravete, morcov, pastarnac, sfecla rosie, etc.
Portia 2 = o jumatate de cana de legume si zarzavaturi tocate sau gatite (salate, laptuci, varza, piure, pastai, salata de vinete, zacusca, etc)
Portia 3 = o jumatate de cana de sucuri de legume (varza, morovi, telina)
Celelate doua porti de legume proaspete sau preparate termic trebuie sa contine cat mai multe din urmatoarele legume: ceapa, dovlecel, ardei, usturoi, praz, spanac, stevie, sparanghel, andive, napi, conopida, gulii, bame, ciuperci, broccoli, anghinare, etc.
Pentru diabetici nu este indicat sa se consume sucuri de legume.