Cercetatorii sunt in cautarea algelor marine bogate in proteine pentru a fi utilizate ca alimente si cu beneficii pentru sanatate.
Din punct de vedere istoric, alge comestibile au fost consumate de catre comunitatile de coasta din intreaga lume. Azi, alge marine fac parte din dieta obisnuita in multe tari, in special din Asia. Intr-adevar, in ultima vreme, algele marine au fost adaugate cu succes in produsele alimentare, variind de la carnati si branza la pizza si preparate din carne. Cercetatorii au aratat anterior ca alge rosii cum ar fi Palmaria palmata si Porphyra, sunt bogate in proteina, specii care pot fi folosite in dezvoltarea de diete extrem de nutritive care pot concura la continutul de proteina cu soia. De exemplu, conținutul de proteine la Palmaria variaza intre 9-25% in functie de sezon si perioada de recoltare. Proteine mai multe se gasesc in sezonul de iarna (octombrie – ianuarie). De asemenea contine aminoacizi valorosi cum ar fi leucina, valina si metionina. La speciile Porphyra, profilul aminoacizilor este similar cu cel existent in leguminoase vegetale, cum ar fi mazarea sau fasolea.