Standardele etice trebuie sa fie luate in considerare atunci cand asiguram hrana societatii de azi iar perceptia consumatorilor este importanta in productia agricola.
Consumatorului de astazi este informat si la curent cu tehnologiile de crestere a animalelor si ei constituie un segment important care sa determine incurajarea unui anumit sistem de producere a carnii de porc. Atunci cand consumatorii iau decizii, oamenii de stiinta sunt obligati ca noile tehnici de productie sa respecte si standardele etice. Sondajele, din ultima vreme, arata ca majoritatea consumatorilor (dar nu toti), sunt dispusi sa plateasca mai mult daca au garantia ca se respecta bunastare animalelor, protectia mediului si alti factori, in cresterea porcilor. Sunt mai multe moduri de crestere porcilor in mod natural (ecologic), dar trebuie sa se asigure libertatea de a se exprima normal din punct de vedere comportamental, respectiv, mai mult spatiu pentru plimbare si posibilitatea de a rama.
Al doilea aspect il reprezinta asigurarea unor adaposturi simple direct pe pasune unde porci se se protejeze in caz de ploaie si vant puternic. O alta forma de protectie il reprezinta posibilitatea de a se balacii in noroi. Cand soarele este puternic si temperatura ridicata porcii care nu pot transpira ca multe alte animale, au nevoie de un strat de noroi pe piele pentru a fi protejati impotriva arsurilor solare, tantarilor, mustelor si altor paraziti externi. In general consumatorii vor plati un pret mai mare daca stiu ca porcii respectivi au fost fatati in aer liber. Traind in libertate porcii sunt mai sanatosi, au mai putine probleme cu aparatul respirator sau picioarele, decat cei izolati si deci se utilizeaza mult mai putine antibiotice. Adaposturile de pe pasune, trebuie sa fie curate iar acoperisurile metalice pot sa fie vopsite in alb pentru a reflecta mai bine caldura. De asemenea va trebui sa amplasam pe pasune, perdele de arbori pentru a proteja porcii de vanturile reci in timpul iernii si de soare in timpul verii. Pentru scroafe, ar fi bine daca ar exista cate un adapost, pe pasune, pentru fiecare scroafa cu purcei. Experienta a aratat ca suprafata adapostului pentru scroafele care alapteaza nu ar trebui sa fie mai mica de 4 mp.