Managementul arborilor veterani in spatiul urban

Conferinta din 12 ianuarie 2019, de la Clubul Taranului din Bucureste incepe la orele 16:00, cu prelegerea “locul arborilor, Padurea ?”

Aceasta este sustinuta de Tibor Hartel conferentiar universitar la Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca. Titlul prelegerii a fost inspirat dintr-o situatie care s-a stabilit in prima parte a secolului XX in toata Europa, si anume, ca locul arborilor este in padure, iar utilitatea peisajelor agrare este, in special, productia agricola iar arborii sunt in mod tipic desconsiderati sau chiar eliminati ca elemente inutile. In aceasta prelegere se vor discuta consecintele acestei abordari. Se va arata, ca locul arborilor nu este doar padurea. Arborii vor avea un rol cheie in sustenabilitatea ecosistemelor care sustin viata si bunastarea umana. Si evident, locul lor nu este doar padurea.

Intre orele 17:00 si 17:45, Ioana Popescu, membru fondator al Muzeului Taranului Roman, va sustine prelegerea Deveniri, legende urbane”. ...Si Dumnezeu a facut copacii cu coroana rotata pentru a tine umbra si a feri de ploaie: si a facut pomii cu crengile incarcate de rod si pasarile cantatoare pe care sa le adaposteasca si sa le hraneasca; si a facut brazii care tin cu radacinile lor muntii in loc. ...Si dracul a facut tufisurile cu tepi si balariile si urzicile, care zgarie si ranesc pe oricine pofteste un loc umbrit sau un fruct zemos; si a facut ciupercile otravitoare care cresc la umbra brazilor si se ofera in toata frumusetea lor ucigasa. ...Și omul s-a uitat de jur împrejur si a impacat lucrurile: a taiat pomii din radacina, pentru ca toamna murdareau cu frunze uscate potecile; si a taiat brazii inalti, pentru ca lemnul lor aromat era moale dar rezistent, bun de croit lucruri necesare vietii si mortii. Si a smuls ce mai ramasese, ca sa planteze gazon si flori neperene, pe care le schimba in fiecare luna, pentru ca poate. Cand copacii s-au imputinat si muntii au chelit, oamenii au inventat lemnul ecologic, si ceva inca mai frumos, pe care l-au botezat gresie cu aspect de furnir. Asa s-au impletit destinele omului si al pomului si asa au schimbat ei, omul si pomul, fata pamantului. Si asa vor continua cat va fi lumea lume, adica nu mult de aici incolo.

De la orele 18:00, Tom Joye, care lucrează pentru Inverde, centru de expertiza belgian dedicat mediului forestier, arboriculturii si conservarii naturii, va sustine prelegerea “Managementul arborilor veterani in spatiul urban/ The management of veteran trees in urban environments”. Discutia pe care Tom Joye o propune deschide, de fapt, o calatorie prin lumea arborilor, sau, mai precis, prin urbana lume a arborilor veterani ce trebuie protejati. Arborii veterani sunt arbori ce arata semnele caracteristice batranetii: sunt nodurosi, gaunosi, isi pierd membrele din cand in cand si, posibil sa creasca-n jos in loc sa se inalte, formand si-o a doua coroana. Acesti arbori devin foarte valorosi, datorita biodiversitatii lor, motivelor culturale sau istorice si pot fi considerati parte din memoria colectiva a unei comunitati.

 


Cautare