24.03.2017. Agricultura ecologica nu face minuni dintr-o data, dar este un instrument important in efortul de a dezvolta agricultura durabila la nivel mondial.
Cu toate ca 1 % din terenul agricol al omenirii este lucrat in mod ecologic, influența agriculturii ecologice este pe o scara mult mai mare. In ultimii 50 de ani agricultura conventionala s-a imbogatit cu mai multe practici ecologice, cum ar fi rotatia culturilor, mulcirea, compostare solului, etc. Metodele durabile, au fost neglijate de agricultura conventionala prea mult timp.
Ordinul MADR/MMP nr. 30/147 din 2010 privind GAEC (Bunele conditii agricole si de mediu) in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, defineste urmatoarele standarde GAEC ce trebuie respectate de fermieri in agricultura conventionala:
I. Standarde pentru evitarea eroziunii solului:
GAEC 1. Pe timpul iernii, terenul arabil trebuie sa fie acoperit cu culturi de toamna si/sau sa ramana nelucrat dupa recoltare pe cel putin 20% din suprafata arabila totala a fermei;
GAEC 2. Lucrarile solului pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prasitoare, se efectueaza de-a lungul curbelor de nivel;
GAEC 3. Se mentin terasele existente pe terenul agricol la data de 1 ianuarie 2007.
II. Standarde pentru mentinerea continutului de materie organica in sol:
GAEC 4. Floarea soarelui nu se cultiva pe acelasi amplasament mai mult de 2 ani consecutivi;
GAEC 5. Nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil.
III. Standarde pentru mentinerea structurii solului:
GAEC 6. Nu este permisa efectuarea lucrarii de arat in conditii de umiditate excesiva a solului.
IV. Standarde pentru mentinerea unui nivel minim de intretinere a terenurilor agricole:
GAEC 7. Intretinerea pajistilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de pasunat de 0,3 UVM/ha si/sau prin cosirea lor cel putin o data pe an, evidentiate in registrul activitatilor desfasurate pe pajistile permanente, completat la zi, conform modelului aprobat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura;
GAEC 8. Nu este permisa arderea vegetatiei pajistilor permanente;
GAEC 9. Nu este permisa taierea arborilor solitari si/sau a grupurilor de arbori de pe terenurile agricole;
GAEC 10. Evitalarii vegetatiei nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite in scopul productiei.
V. Standarde pentru protejarea si gestionarea apelor:
GAEC 11. Respectarea normelor legale privind utilizarea apei pentru irigatii in agricultura;
GAEC 12. Nu este permisa aplicarea ingrasamintelor de orice fel pe suprafetele apelor de suprafata, a caror latime minima este de 1 m pe terenurile situate i blocurile fizice cu panta medie de pana la 12% si de 3 m pe terenurile situate in blocurile fizice cu panta medie mai mare de 12%”.
GAEC 13. (nou introdus in anul 2014) Este interzisa poluarea apelor subterane prin deversarea directa sau prin descarcarea pe teren si inflitrarea prin sol a produselor ce contin substante periculoase utilizate in agricultura.