Incurajarea productiei de miere in UE

Numarul albinelor si apicultorilor din UE au crescut de-a lungul anilor.

Drept urmare, a crescut productiei de miere in UE cu 16%, în perioada 2014 – 2018. Aceasta evolutie este una dintre rezultatele punerii in aplicare a programelor apicole ale UE. Comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, a declarat: „Sectorul apicol este crucial pentru agricultura si biodiversitate in general. Trebuie sa incurajam apicultorii din intreaga UE si de aceea sustin pe deplin cresterea finantarii UE pentru urmatorii 3 ani de program apicol la 180 de milioane de euro de la 120 de milioane de euro, ca parte a propunerii Comisiei pentru urmatorul buget pentru agricultura.“

Cu 17,5 milioane de stupi din UE, gestionati de 650.000 de apicultori, UE a produs 280.000 de tone de miere în 2018. Apicultura este practicata in toate statele membre ale UE, iar Uniunea Europeana este al doilea cel mai mare producator mondial de miere. UE cofinanțează programe apicole care sunt concepute la nivel national in cooperare cu sectorul, cu scopul de a imbunatati conditiile pentru sectorul apicol și comercializarea produselor lor. Pentru 2020-2022, contributia anuala a UE a crescut de la 36 milioane EUR la 40 milioane EUR. Bugetul alocat pentru fiecare stat membru se bazeaza pe numarul de stupi notificati UE.

In 2018, dintre cele opt masuri eligibile pentru programele apicole, masurile care primesc cea mai mare finantare disponibila de aproape 60% au fost asistenta tehnica (instruiri, sprijin pentru achizitionarea de echipamente tehnice, sprijin pentru apicultorii tineri) si combaterea invadatorilor de stupi. Repopularea stupilor si asistenta in gestionarea miscării stupilor in perioada de inflorire au reprezentat mai mult de 30% din bugetul combinat. Alte masuri includ cercetarea aplicata, analiza produselor apicole, imbunatatirea produselor si monitorizarea pietei.

 

 


Cautare