Peisajul rural

Bocage reprezinta o regiune de campie, pe care sunt dispersate ferme agricole si ecosisteme naturale, avand terenurile separate prin perdelele de arbori si arbusti.

Bocage este un element structural al peisajul rural intalnit in tarile vest europene, recunoscut pentru o serie de procese benefice precum reglarea regimului de precipitatii, limitarea eroziunii si mentinerea biodiversitatii. Bocage este foarte raspandit in intreaga lume, insa este diferit structurat de la o regiune la alta si de la o tara la alta. In Bretania, bocage separa parti diferite de relief precum cursurile de apa, vaile sau pantele mai inalte, iar in regiunea Quebec, bocage separa pefect tarlalele si parcelele agricole. Bocage a fost creat la sfarsitul secolului XIX -lea.

Campurile sunt delimitate de cate un taluz pe care se planteaza puieti de arbori, arbusti si se seamna iarba. Campurile agricole se delimiteaza in asa fel incat sa se poata executa lucrari agricole mecanizate cu cat mai putine intoarceri in gol. La baza taluzul este umenajat un sant pentru acumularea apei de ploaie pentru irigat si pentru oprirea eroziunii solului, respectiv pierderea humusului din sol. Taluzul, de asemenea apara animalele si pasarile de vanturi si de frig. Animalele si pasarile care vietuiesc pe taluz au un rol sanitar consumand daunatorii culturilor agricole.

Mai mult >>

 


Cautare