Agroturism la poalele muntiilor Retezat

Virsli de Salasu, este un produs culinar traditional ce reprezinta mandria judetului Hunedoara.

Exista doar citiva producatori acreditati de virsli si intreg procesul de fabricare este in intregime manual. Retetele sunt vechi si se transmit in familie. Pentru virsli, carne de oaie si capra se curata de seu, se sareaza si se aseaza in recipienti de lemn, timp de cateva ore. Apoi carnea se toaca de doua ori trecind-o prin ciur cu diferite calibre si se da la rece o zi-doua. Dupa accea se framanta bine aproape o ora adaugandu-se si condimentele: usturoi, sare, ardei iute , boia si piper, toate dupa gust, pana se obtine o pasta omogena. Se adauga apa , treptat pentru a rezulta un amestec omogen si fin. Cu pasta respectiva se umple matele de oaie bine curatate, spalate si tinute in sare. Se rasucesc matele umplute, se agata pe bate si se pun pentru doua ore, la fum de rumegus de fag. Se oparesc in apa clocotind si se scufunda in apa rece.

Parcul National Retezat, infiintat in 1935, se gaseste in cea mai mare parte, pe teritoriul comunei Salasu de Sus si este una din cele trei rezervatii ale biosferei din România. Este totodata primul parc romanesc membru al Federatiei Europarc. Superlativele Retezatului sunt urmatoarele: peste 80 de lacuri si tauri; 20 de varfuri de peste 2000m; Bucura - cel mai intins lac glaciar din tara de 8,9ha); Zanoaga - cel mai adanc lac glaciar din tara de 29m; paduri virgine întinse; 1/3 din speciile de plante ale Romaniei; plante si animale rare sau vulnerabile; 22 de specii de plante endemice ce exista doar in Retezat. In Centrul de vizitare Nucsoara, se gaseste si sediul Administratiei Parcului National Retezat.

Principale monumente istorice din comuna Salasu de Sus sunt: Biserica Nucsoara - monument istoric din sec. XIV; Curtea fortificata si paraclisul din Salas, care au apartinut familiei cnezilor Candres din Salas, din 1360; Cetatea medievala din Malaiesti, ridicata în sec. XIV, ca cetate de refugiu a cnezilor din Salas; Cetatea Colt, considerata Castelul din Carpati a lui Jules Verne, etc.

Dintre monumentele naturale amintim; Cascada Lolaia situata pe valea Nucsoarei; si Poiana Narciselor, rezervatie botanica situata langa satul Salasu de Sus si unde in luna mai, se organizeaza anual Festivalul Narciselor.

Facilitatile de cazare pentru vizitatori pe teritoriul comunei Salasu de Sus, sunt asigurate de Complexul turistic Pietrele, Cabana Gentiana, Cabana Cascada; Pensiunea Iancu, Pensiunea Codrin, Centrul de vizitare Nucsoara, Tabara crestina Retezat, etc.

 

 


Cautare