Ferma agroturistica Floare Maces, prima de acest gen din tara este situata in judetul Brasov pe Valea Rasnoavei.
Povestea fermei agroturistice:
''Practicam agricultura traditionala, care ne permite sa oferim produse naturale si de calitate. In viitorul apropiat vom construi un magazin al fermei. Puteti gasi la noi fructe, branzeturi, lapte, carne de vita - manzat si carne de miel, carne de pasare, oua de la ferma noastra si diverse produse agricole de la alti producatori (vin, miere) in functie de anotimp.
Ferma este situata in inima Tarii Barsei, in mica zona Glajerie (la cativa kilometri de Rasnov, de Predeal, de Busteni si de Bran sau Brasov), la rascrucea de drumuri intre Valea Rasnoavei si pasul Rucar – Bran.
Noi suntem o familie in care parintii Gheorghe Mihai si Cornelia Petronela lucreaza impreuna cu copii si nepotii Cristian Mihai, Carmen si Ana Iris, Corneliu Ioan, Beatrice, Lara Maria si angajatul Vasile, care face parte din familie. Ferma noastra a existat de mai multe generatii. Initial, bunicii au detinut 100 de oi, doua perechi de boi si cinci vaci si de carne si de lapte din rasa Bruna Alpina (SCHWYZ).
In 1950, bunicii au fost constransi sa reduca efectivul de animale de la ferma, efectiv pe care la cedat in administrarea CAP, iar copii au trebuit sa plece la „fabrica”. Eu am urmat conservatorul dar cu toate acestea nu am uitat ce m-au invatat bunicii pentru ca ferma sa existe si in prezent.
In 1990, am ales sa revin pe vale, la vechea ferma creata de bunicii mei si am pus bazele unei noi ferme. Am crescut aici si astfel, reiau activitatile specifice fermei.
Ferma agroturistica Floare Maces pune acentul pe agroturism, cresterea de animale de carne, a oilor si vacilor de lapte, pentru a oferii oaspetilor nostrii produsele specifice unei gospodarii taranesti. Ferma agroturistica are in prezent un efectiv de 20 de oi, 5 vaci (Mili, Brandusa, Brumi, Brumarica, Domnica), un vitel ''Vivi'', 4 porci. Sa nu-i uitam pe "Coco" cu puii sai si cei doi cai Doina, care sta sa fete si Steluta.
Oile ne dau lapte care ne permite sa facem branza de oaie. Acestea sunt mulse dimineata si seara. Ele sunt, de asemenea, folosite pentru carnea lor. Mieii sunt hraniti cu laptele de la mamele lor timp de aproximativ o luna si jumatate.
Noi producem „Branza Floare de Maces'' de oaie si de vaca, moale si gustoasa, care este specialitatea noastra si numai la ferma noastra o gasiti. In timpul iernii, nu toate vacile sunt mulse, pentru a putea suge viteii, care astfel vor da o carne clara, foarte gustoasa pe care o putem oferii in anumite momente ale anului. In timpul verii, vacile sunt lasate la munte, unde sunt mulse doar pentru a face branza. Vacile de carne, vor ramane tot timpul afara la pasune si unde ingrasarea se face in mod natural.
Avem, de asemenea, porci mici de productie, pe care-i hranim cu zerul produs in timpul fabricarii branzei. Nimic nu este pierdut si porcii sunt foarte multumiti de zerul primit. In timpul verii, intre 15 iunie si 15 septembrie, toate animalele ies pe pasune la munte in tabara de vara, asa cum se practica, la noi, in mod traditional de sute de ani.