Pensiunile romanesti au primit 70.000 de turisti de Paste

70.000 de turisti au ales pensiunile cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Paste,din anul 2014, potrivit Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC).

La ora actuala, in Romania sunt circa 5000 de pensiuni, iar capacitatea totala de cazare este estimata la aproximativ 100.000 de locuri. Gradul de ocupare este estimat, de Paste, la 70%.

Cele mai solicitate regiuni sunt Maramures, Neamt, judetul Brasov (Bran-Moieciu, Fundata, Rasnov) si nordul Olteniei, cu un grad de ocupare de peste 80% pentru fiecare. Au fost solicitate si zone precum Marginimea Sibiului, Muntii Apuseni (Albac, Arieseni), Delta Dunarii sau Clisura Dunarii (Dubova, Eselnita).

ANTREC a estimat, anul acesta, de 1 mai s-au inregistrat o crestere substantiala a turistilor care aleg pensiunile româneşti. “Este normala preferinta romanilor pentru pensiunile din sate, in special in perioada de Paste, atunci cand dorim cu totii sa beneficiem de un mediu linistit, cu traditii, alaturi de familie. De altfel, de Paste, turismul rural reprezinta, in continuare, prima optiune turistica a romanilor pentru tara noastra. Este drept, vremea ploioasa a constituit un impediment si au fost turisti care au renuntat la sejururile lor, insa, cu toate acestea, gradul de ocupare al pensiunilor de Paste a ramas destul de ridicat.”, a subliniat doamna Dr. Maria Stoian, presedinte fondator ANTREC.

Ca lungime a sejurului, multi turisti au ales mai mult de 3 nopti de cazare pentru regiuni mai indepartate sau mai izolate, precum Maramures, Neamt sau Delta Dunarii. Cea mai cautata zona de relief a fost cea submontana. In medie, un sejur de 3 nopti cu demipensiune s-a incadrat in intervalul 450 – 600 RON / persoană, putand fi personalizat in functie de preferintele turistului privind posibilitatile de agrement, tipul de masa etc. S-a diversificat mult agrementul. Turistii cu spirit de aventura pot practica raftingul pe rauri precum Bistrita, Jiu sau Aries, ciclism, beneficiaza de programe de picnic (inclusiv in Delta Dunarii), au incluse in program vizite la manastiri, plimbari cu caruta trasa de cai etc. Pensiunile au pregatit pentru turisti, in functie de numarul de nopti pentru care au optat, pachete de servicii cu picnicuri in natura, servicii tip spa/relaxare, inchiriere biciclete, propuneri drumetii etc. ANTREC doreste promovarea unui turism cat mai activ, cu turisti dinamici. Prin ofertele propuse de ANTREC se ofera ocazia orasenilor de a fi mai aproape de natura si de a descoperi valorile satului romanesc: obiceiuri, mestesuguri, mancaruri traditionale.

 


Cautare