Porolissum, cel mai bine pastrat sit arheologic

Unul dintre cele mai bine pastrate situri arheologice din Romania poarta numele de Porolissum. Pe langa dimensiunile impresionante ale acestuia, situl se bucura si de o conservare foarte buna in timp.

Porolissum a fost un oras roman din Dacia. Stabilit ca tabara militara in anul 106, orasul s-a dezvoltat repede prin intermediul comertului cu bastinasii daci, si a devenit capitala provinei romane Dacia Porolissensi in 124 d.C.

Situl este unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate din Roman si este situat pe teritoriul satului Moigrad – Porolssum, respectiv a comunei Mirisid, judetului Salaj.

In anul 106 d.C., la inceputul celui de-al doilea razboi impotriva dacilor, imparatul roman Traian a infiintat un punct fortificat pe locul orasului, pentru a apara principalul loc de trecere prin Muntii Carpati. Fortul, costruit initial din lemn pe fundatii de piatra, gazduia circa 5.000 de soldati din trupele auxiliare, transferati din Spania, Galia si Britania.

Chiar daca numele Porolissum pare a avea o origine daca, arheologii inca nu au descoperit dovezi ale vreunei asezari dace care sa fi precedat fortul roman. Dar pe culmea care se afla la Nord Vest fata de intrarea principala in castrul roman se gaseste o cetate dacica, de mici dimensiuni. Prin urmare, exista locuire dacica in zona. In deceniile urmatoare, fortul a fost marit si reconstruit in piatra, si o asezare civila s-a dezvoltat in jurul centrului militar. Cand Hadrian a creat noua provincie Dacia Porolissensi in 124 d.C., Porolissum a devenit centrul administrativ al acesteia.

Sub imparatul Septimius Severus, orasul a primit statut de municipium, permitandu-le conducatorilor si negustorilor sai sa lucreze in mod independent.

Desi romanii s-au retras din Dacia in 271 d.C. sub Aurelian, iar orasul a fost abandonat de catre fondatorii sai, dovezile arheologice indica ca a ramas locuit timp de mai multe secole dupa aceasta data

 

 


Cautare