“Albastru de Mandra Marie” din Tara Lapusului

 

Casele din Tara Lapusului, spoite in albastru intens, si taranii autentici din aceasta zona a Maramuresului i-au cucerit pe fotografii participanti la cea de-a noua editie a Taberei Nationale ”Fotoetnografica”.

Culoarea a fost catalogata drept “extrem de fotogenica” de catre expozantii care si-au prezentat instantaneele la Biblioteca Judeteana din Baia Mare. Vizitatorii au apreciat si ei asocierea de nuante din poze, marturisind ca au fost „furati” de imagini.


Parca in Tara Lapusului exista ceva in plus - o anumita latura a sacrului extrem de evidenta la oamenii din acea zona. Eu cred ca, din cele 58 de fotografii expuse, putem sa sesizam aceasta unda de mister si de sacru care intr-un fel vine din felul in care acei oameni si-au trait veacurile”, a relatat directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, Stefan Maris.

In majoritatea fotografiilor se regaseste o pata de culoare caracteristica Tarii Lapusului. „Interioarele, casele traditionale sunt zugravite cu un albastru specific. E vorba de “albastru de Mandra Marie” - asa i se zice. E o culoare specifica interiorului taranesc. Se spune ca nu le place mustelor. De exemplu, in casele unde nu e dat cu albastru, e dat cu albastru in jurul ferestrelor. E fotogenic albastrul”, a explicat, zambind, coordonatorul taberei, Felician Sateanu.

 


 

IMAGINI VIDEO >>

 

 


Cautare