Insula Printului Edward este cea mai mica provincie din Canada, intinsa pe 5 660 kmp, cu o populatie de 140 200 locuitori.
Aceasta insula este o frumoasa gradina naturala, cu un peisaj pastoral si cu terenuri agricole luxuriante. Clima se caracterizeaza prin precipitatii abundente pe tot parcursul anului, cu intensificari spre sfarsitul toamnei, inceputul iernii si pana spre mijlocul primaverii.
Centrul istoric al orasului Charlottetown, capitala provinciei, prezinta o frumoasa arhitectura georgiana, care da un farmec aparte minusculei capitale. Parcul National al Insulei Printului Edward, este unul foarte popular, iar falezele din gresie rosie sfarmicioasa creeaza minunate puncte de observare panoramica.
Economia provinciei este sustinuta de agricultura, turism si pescuit. Insula realizeaza o treime din productia de cartofi a Canadei, iar samanta de cartofi este exportata in peste douazeci de tari ale lumii. Multe dintre comunitatile aflate pe teritoriul de coasta al insulei se bazeaza pe recolta data de pescuitul de homari, stridii, peste si culturile de midii.
Insula este renumita pentru homarii, crustacee cu zece picioare, ochi ca margelele, antene lungi si cu o manta de crusta de obicei albastru-verzui si patata cu pete intunecate. Stralucitoare caracteristica de culoare rosie de homar se realizeaza numai prin fierbere. Carnea, atunci cand este gatita, este alba delicata cu nuante de rosu. Carnea de homar ofera mai multe beneficii si este utila sanatatii: in curele de slabire; in cresterea imunitatii; in protejarea celulelor si tesuturilor de radicalii liberi; in imbunatatrea functionarii ochilor; in intarirea oasele si energizarea organismul. Consumul de homar previn afectiunile cardiace si ajuta la tratarea problemelor dermatologice, precum acneea.
Pentru a pregatii homarul se pune mai multa sare in apa. Cand fierbe apa, se pune homarul viu, in oala, cu capul in jos. Se acopera oala cu un capac si se fierbe timp de: 12-20 minute pentru un homar de 450-750 g; si 30 minute pentru un homar de peste 1 kg. Cand este gata fiert, homarul trebuie sa aiba o culoare rosie vie. Festivalul homarului din Insulei Printului Edward arata ca orice targ, unde se ofera vizitatorilor, portii cu cel mai bun homar gustat vreodata, completat cu porumb fiert si unt topit. Festivalul, cu concursuri de mancat homari, contratimp, se tine vara cand homarii se apropie de tarm sa se imperecheze iar crusta lor este mai moale si carnea deosebit de dulce.