Minunile orasului antic Efes, Turcia

Efesul este unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Asia Mica. O plimbare pe strazile din Efes, incadrate de coloane de temple si foste cladiri de case si magazine este o incursiune in trecut.

Orasul antic Efes (Ephesus) se afla in provincia Izmir, din Turcia. Efesul a fost unul dintre cele mai mari orase din antichitate. In perioada romana, o lunga perioada de timp Efes a fost al doilea oras ca marime din imperiul Roman si, totodata, unul dintre cele mai populate.

Templul lui Hadrian si amfiteatrul (marele teatru) sunt alte constructii deosebite pe care le poti vedea in situl arheologic. Tehnica arhitecturala este impresionanta. Poti gasi in situl arheologic arcade facute din bucati de piatra unde nu s-a folosit niciun liant si care inca stau in picioare.

Marele Teatru din Efes este considerata cea mai mare atractie turistica a orasului. Situat pe Dealul Panayir, vis a vis de port, este usor de reperat odata ce ati patruns in oras pe latura de sud. Teatrul este renumit deoarece aici Sfantul Paul a predicat paganilor. Marele Teatru a fost construit in perioada greceasca, secolul III i.Ch., in timpul domniei lui Lysimach, si extins in perioada romana, asa cum il putem admira astazi. Are o capacitate de 25.000 de locuri, impartite in sase randuri, pe trei sectiuni orizontale. In sectiunea cea mai joasa, au fost folosite pentru restaurare bucati de marmura. In timpul excavatiilor arheologice s-a gasit aici chiar si loja imparatului. Scaunele cu spatar, construite din marmura, erau rezervate personalitatilor vremii. Cetatenii de rand ocupau sectiunile superioare. Scena masoara 18 m inaltime. Aceasta dimensiune uriasa ofera o priveliste monumentala. Teatrul era folosit atat pentru evenimente artistice, dar si pentru discutii politice, religioase si filosofice. Tot aici aveau loc lupte intre gladiatori si animale.

Efesul a fost cunoscut in primul rand pentru templul zeitei Artemis, unul dintre cele sapte minuni ale lumii. Astazi, din toata acea constructie de o inegalabila maretie si frumusete n-a mai ramas decat o coloana si cateva pietre parca aruncate undeva, la intamplare, in marea uitare de peste vremuri apuse de demult... Pentru acei oameni care l-au vizitat, in acea epoca era cea mai frumoasa constructie de pe pamant. A fost construit in onoarea zeitei grecesti a vanatorii si fertilitatii. Templul a fost ridicat in anul 550 iHr. in vremea in care orasul s-a aflat pe teritoriul imperiului babilonian. Constructia templului a durat 120 de ani, de pe vremea domniei lui Hadrian cel Mare. Templul lui Artemis era faimos pentru marimea lui si pentru operele de arta pe care le gazduia. Era construit din marmura alba, cu o fatada decorata. Se estimeaza ca masura 106 m. in lungime si 54 m. pe latime, avea 127 de coloane de piatra inalte de 18 m fiecare, fiind de 4 ori mai mare decat Parthenon-ul din Atena. La intrare, scari tot din marmura inconjurau templul. In interior erau sculpturi valoroase realizate de marii artisti ai vremii, dar si statuia in aur a zeitei. Astfel Philon a spus despre templu: “Am vazut zidurile din Babilon, am vazut gradinile din Semiramis, am vazut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rhodos, piramidele. Dar cand am vazut templul din Efes, celelalte minuni au disparut ca in ceata”. Constructia acestui sanctuar intr-o regiune des afectata de cutremure a fost o provocare destul de mare pentru arhitecti, proba pe care au trecut-o cu brio, daca ne gandim ca acest monument nu si-a gasit sfarsitul intr-o astfel de catastrofa naturala, ci datorita razboaielor, jafurilor, intolerantei religioase si furiei unui personaj nebun, obsedat de celebritate. In anul 365 iHr, un tanar din Efes, pe numele sau Herostratus, a ars din temelii templul, din dorinta ca numele lui sa ramana in istorie si s-a bucurat in cele din urma de o trista si falsa celebritate, caci acum numele lui apare in scrierile istoricilor si in numeroase enciclopedii. In primul secol al erei noastre, Sfantul Paul a inceput crestinarea orasului Efes, ceea ce a deteminat abandonarea initiativei de a reconstrui templul, dupa ce in anul 262 d. Hr a fost din nou distrus, de goti. Dar locuitorii Efesului au dorit sa-l reconstruiasca, insa intre timp acestia au fost crestinati si ideea reconstructiei a fost abandonata.

 


Cautare