Romania prezenta la carnavalul de la Venetia


Carnavalul din Venetia are loc in perioada 02 - 12 februarie. In prima si ultima zi de carnaval sunt cele mai frumoase parade.

Tema din acest an a Carnavalului de la Venetia este "Vivi in colori/ Traieste in culori". Cu acesta ocazie are loc expozitia "România: costume si masti populare de ceremonie". Evenimentul va avea loc la Scuola Grande di San Teodoro din Venetia.

Accesoriile cu statut de podoaba in portul popular au indeplinit rolul de "marci ceremoniale", capabile sa comunice sensul evenimentului in care este implicata o persoana. "Cununa de mireasa", "peana de ginere" (podoaba de caciula), "stergarul de nas", "baltagul de vornic", "ciocanul de uspete", alsturi de "insemnele colindatorilor" (podoabe de caciula), "palariile Calusarilor" si mastile celor care practica Jocurile de priveghi sau pe cele de renovare augurala a timpului la Anul Nou completeaza costumul de ceremonial, conferindu-i o identitate inconfundabila, in consens cu specificul evenimentului in care apar. Inaugurarea expozitiei va avea loc pe 2 februarie, de ora 12.00. In cadrul acesteia mesterul Paul Buta va face demonstratii de creare a mastilor populare romanesti.

Carnavalul de la Venetia este cel mai mare si cel mai important festival venetian. Este un amestec foarte apreciat de traditie, distractie, istorie si buna-dispozitie intr-un oras unic cu adevarat, un festival care atrage an de an zeci de mii de turisti din toate colturile lumii. Este festivalul care celebreaza trecerea de la iarna la primavara, o perioada in care totul pare realizabil si perfect posibil, inclusiv iluzia ca cei mai saraci oameni pot deveni cei mai puternici purtand pe fata masti. Festivalul din Venetia dateaza inca din anul 1296, cand Senatul Republicii Venetia a declarat Carnavalul un eveniment oficial. Dupa o intrerupere de peste doua secole traditia Carnavalului din Venetia a fost redescoperita de municipalitate in anul 1980, iar de atunci a avut loc anual si s-a bucurat de un succes tot mai mare.

An de an Carnavalul de la Venetia are un program foarte bogat si distractiv pentru participantii de toate varstele, de la concursul pentru cea mai frumoasa masca a unui copil ce are loc in piata San Marco pana la concerte de muzica clasica, parade cu diverse tematici sau spectacole de teatru. De obicei in ultima saptamana a Carnavalului din Venetia au loc parade ale unor care alegorice pe apa in orase din apropierea Venetiei cum ar fi Mestre sau Treviso. Cea mai frumoasa parte a Carnavalului insa este participarea miilor de oameni de pe strazi care macar o data pot fi toti egali intr-un amalgam de diversitate si creativitate.

 

IMAGINI VIDEO >>

 


Cautare