Chilia de piatra a Sfantului Daniil Sihastrul de la Putna

Trecerea Sfantului Daniil Sihastrul prin viata aceasta a lasat urme nu numai in amintirea ucenicilor sai si a credinciosilor, ci si in locurile in care a trait. Una dintre chiliile sale este cea de piatra de la Putna care se afla nu departe de locul unde se varsa paraul Viteul in paraul Putna.

Chilia se afla la iesire din comuna Putna, la intersectia care duce spre manastirea Putna. Drumul pana la chilie in lungime de un kilometru, este pietruit. Cine vrea sa ramana peste noapte in zona o poate face fara probleme, deoarece, exista numeroase pensiuni si particulari care ofera cazare ieftina.

Chilia aceasta este sapata intr-o stanca, ce se inalta deasupra vaii. Ea inca este scobita cu dalta si cuprinde un paraclis cu trei despartituri, si anume: pronaos, naos si altar. Lungimea intregului loc scobit in piatra este de 9.25 m, iar inaltimea de 2 m. Sub stanca se afla alt loc scobit, care se pare ca a fost locuinta sihastrului.

Traditiile mai spun ca in preajma era adapostul unei capre si ca tot acolo isi lega calul domnul Stefan cel Mare, cand il cerceta pe sfant. Altarul paraclisului era despartit de naos printr-un mic iconostas, iar bolta trebuie sa fi fost zugravita, ceea ce ne indica urmele de culori. Pe peretele de catre rasarit al altarului se afla o scobitura, unde a fost asezata o icoana. Afara, si anume pe peretele de miazazi, intre ferestre, pare sa fi fost o piatra cu o inscriptie, caci in stanca este un loc cioplit. In naos, langa fereastra, se afla sapata o cruce si cateva slove, dintre care unele par a arata anul 1499.

 

 


Cautare