Redescoperirea traditiilor culturale romane si maghiare prin interventie culturala in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului
Muzeul ASTRA organizeaza in perioada 25-29 iulie 2013, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, Targul International Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu. Proiectul abordeaza un 'altfel' de targ al olarilor si dezvolta un concept inovator, de derulare a unui targ de mesteri, cu implementarea segmentelor de olarit si gatit si a unei tematici prestabilite, de revitalizare a unui vechi centru ceramic, Sibiul, astazi inactiv.
Ideea acestei manifestari, ca instrument de interventie culturala capabil sa genereze schimbarea perceptiei publicului, a fost construita pornind de la observarea unei tendinte ce pune accent pe redescoperirea si revalorificarea unor importante aspecte ale vietii traditionale - alimentatie sanatoasa, bucuriile vietii, intoarcerea la natural, 'slow motion' si 'slow food' - ca riposta la ritmul accelerat, toxicitatea si tranzienta lumii moderne.
Evenimentul coordonat de muzeograful Karla Rosca va incepe joi, 25 iulie, ora 17:30, la Centrul Astra pentru Patrimoniu, cu o masa rotunda cu tema Ceramica de Sibiu intre estetic si functional, organizatorii gasind astfel oportunitatea dialogului interdisciplinar intre mesterii olari si specialistii in domeniu, pe teme privind materialele si tehnicile folosite in olarit, dar si marketingul produselor.
Pe toata durata desfasurarii targului, manifestarea va combina latura expozitionala si comerciala, cu o serie de animatii culturale: demonstratii practice de olarit (26 iulie 2013, 11 olari) si gatit (27 iulie 2013, 12 olari-bucatari), in vasele realizate prin aceeasi metoda, respectand conditiile ergonomice si de non-toxicitate, care din pacate momentan, pe piata romaneasca, nu sunt criterii prioritare nici pentru mesterii olari autohtoni, nici pentru publicul neavizat.
Pe parcursul celor trei zile, in Muzeul in aer liber, 12 olari din Ungaria si Romania ne invita sa ne intrecem la roata olarului si sa degustam din vase de ceramica non-toxice, bucate traditionale: gulas, ciolan afumat cu fasole, ardei umpluti, sarmale, carne de vanat, tocanita ungureasca.
Demonstratiile de olarit si gatit se vor avea loc vineri si sambata, intre orele 9:00-13:00 si 15:00 - 18:30 in zona Targului de Tara, iar duminica, intre orele 10:00 - 19:00, se va desfasura Targul de Ceramica.