Targului cu Bunatati va invita la Sinaia



Ne face placere sa va invitam la Sinaia intre 30 martie si 1 aprilie 2012, la o editie aniversara – 1 an de la prima editie a Targului cu Bunatati, care a avut loc chiar in Sinaia.

 

Miere cu faguri crescuti in borcane, rezervatie naturala si pasiune pentru apicultura. Apicultorul Daniel Bolovan, care detine o stupina la Cartisoara, judetul Sibiu, detinator a 130 de familii de albine, aduce de fiecare data la Targul cu Bunatati multe sortimente de miere, tinctura de propolis, polen si mandria familiei Bolovan, mierea cu fagure in borcan care "creste" singura in borcan. Acesta este 100% neatinsa de om, pentru ca albinele o produc direct in borcan. Tehnologia nu este complicata, se da o gaura in partea superioara a stupului, de diametrul gurii borcanului, insa cel mai greu este sa si convingi pe albine ca trebuie sa isi depuna fagurii in borcan. Din pasiune pentru apicultura familia Bolovan participa si la targurile de speciliatate, de apicultura, la care la fiecare data castiga premii importante. La standul familiei Bolovan veti gasi intotdeauna informatii despre toate felurile de miere pe care albinele lor le produc si pentru ce afectiuni sunt recomandate fiecare in parte: poliflora, de mana, de flori de munte, de salcam, cu propolis, de rudbeckia- planta recunsocuta pentru cresteerea imunitatii.

 

Cartisoara - rezervatie naturala si istorie. Comuna Cartisoara este situata la sud-estul judetului Sibiu, fiind traversata de raul Balea si de soseaua Transfagarasan. Tot aici se afla si rezervatia Balea, cu o suprafata de 180ha. La sfastitul anilor '60 in Cartisoara a luat fiinta muzeul satesc, in fiind reprezentate diferite genuri ale artei populare locale: ceramica, pictura pe sticla, lazi rudaresti de zestre, produse ale fostei manufacturi de sticla de la Glajerie, iar o camera este destinata lui Badea Cartan, nascut in aceasta zona. Doua biserici vechi, monumente istorice, o manastire de maici plus muzeul satului, sunt alte cateva motive pentru a vizita zona Cartisoara.

 

Mesteri Gastronomi. Producatori de turta dulce pictata manual, familia Preotului Onu de la Pitesti. Mestesugul familiei Onu vine din batrani, de la Gheorghe Anastasia (strabunica parintelui Onu). Aceasta a prins mestesugul de la un albanez pe nume Meget, care avea un chiosc in fostul targ al Pitestilor, ca apoi sa realizeze primul laborator propriu. In mica fabricuta se producea si o salba de turta, la mijlocul carora se afla una in forma de cruce - care a fost si interzisa a se mai produce in timpul regimului comunist, dar si ciubuce, acadele, susan si inghetata, fiind cunoscuta itoată tara pentru aceasta indeletnicire. Primele turtite din miere, faina, scortisoara si cuisoare, aveau forme simple, dar atragatoare nu numai pentru copii, dar si pentru adulti: papusele, cocosei, portofele, rondele, rotite sau margele. Mestesugul a fost preluat de fiica, nepoti si stranepoti, aflandu-se acum la a patra generatie, cea din care face parte si preotul Onu, fiind foarte apreciati atat in tara cat si in peste hotare. Ateliere lor demonstative "dulci" sunt intodeauna luate cu asalt de catre copiii, incantati sa isi picteze propria turta dulce.

 

 

Persoana de contact: Veronica Constantinescu

 

Targul cu Bunatati

  • 0722 568 096

  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.