“Batog de sturion” aproape de recunoastere europeana

Batog de sturion” IGP, Romania, este un produs alimentar din pește. Materia primă este filé-ul dorsal de sturion provenit din acvacultură.

Sturionii din acvacultură conferă produsului proprietățile necesare obținerii caracteristicilor organoleptice, având o dietă alimentară apropiată de cea a sturionilor din mediul natural. De asemenea, ei trăiesc în condiții similare care favorizează dezvoltarea și reproducerea și sunt crescuți într-un mediu acvatic controlat, fără contaminanți din mediul natural. Filé-ul dorsal de sturion reprezintă minimum 94 % din produsul final. Este de la exemplare care cântăresc cel puțin 7 kilograme cu cel puțin 7 % grăsime. Este dintr-o bucată, filetat, depielat și porționat manual. Folosirea filé-ului dorsal de sturion conferă produsului o structură compactă, permițând felierea.

Procesul de fabricație include etapa de sărare, cu un amestec din sare gemă 4 % și zahăr 2 %, care contribuie la formarea gustului specific al produsului finit, etapa de zvântare cu rol în obținerea consistenței, la o umiditate reziduală a produsului finit de minim 35 %, precum și etapa de afumare cu fum din lemn de esență tare, cu rol în formarea culorii și în desăvârșirea gustului. Produsul finit este ținut într-o legătură din șnur textil cu aspect de plasă pescărească, pentru menținerea fermității cărnoase. Are un aspect exterior curat, de formă lunguiață, ovală, neregulată. Culoarea, la exterior, este dată de un amestec de nuanțe de auriu și brun-auriu. În secțiune, până la mijloc, prezintă transparență, fiind unsuros, fraged la apăsare dar nu prea uscat. „Batog de sturion” prezintă un miros ușor de afumare ce îmbracă un complex de gusturi și arome. Gustul dulce-sărat este acompaniat de gustul cărnos, specific speciei sturion care nu are gust pregnant de pește. “Batog de Sturion” se apropie de recunoașterea europeană ca Indicație Geografică Protejată (IGP). Cererea de certificare IGP a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, marcând una dintre etapele finale ale procesului.