Viitorul are gusturi bune si foarte divers, cu carne si fara carne.
Cu toate ca trebuie sa mancam carne, trebuie să gândim în toate direcțiile, având în vedere creșterea populației mondiale. Sursele de proteine vegetale ar putea fi în curând suplimentate cu proteine din bioreactoare. Dar carnea și brânza din laborator intră sub incidența Regulamentului privind alimentele noi și nu sunt încă aprobate. În general, alimentele tradiționale și încercate, domină, in ultimii ani, standurile de la targurile internationale de produse alimentare din intreaga lume. Dar între ele există întotdeauna variații de ciuperci, proteine alternative, alimente fermentate, fără zahăr sau vegane. În cele din urmă, preferințele personale pot decide dacă prevalează. Și, după cum știm cu toții, există întotdeauna loc de dezbatere despre gust, sau pur și simplu putem accepta și încerca diferite alte lucruri.
Lanțurile scurte de aprovizionare sunt bine primite de consumatori si anul acesta. Doi din trei clienți se așteaptă să obțină produse regionale în magazinele de vânzare cu amănuntul. Acesta este rezultatul Raportului comercial din 2024 al Asociației Germane de Retail. Chiar si gigantul de fast-food McDonalds urmează și el exemplul si se indreapta spre o tendința socială, respectiv, 100% din carnea de vită provenita in Germania, pe plan local. La mijlocul anului 2024, McDonalds s-a alăturat Inițiativei pentru bunăstarea animalelor, o alianță a industriei germane a cărnii. Compania servește acum doar carne de porc de la nivelul de crestere 2 (Stallhaltung Plus), dar urmeaza, acelasi nivel si la vacii sau pasari. De asemenea, McDonalds are si alternative „pe bază de plante” sau fără carne în gama sa, in ultima vreme.