Obiectivul principal al misiunii „Un pact privind solul pentru Europa” este de a crea 100 de laboratoare vii si faruri pentru a conduce tranziția către soluri sănătoase până în 2030.
Viața pe Pământ depinde de solurile sănătoase. Solul este fundamentul sistemelor noastre alimentare. Acesta oferă apă curată și habitate pentru biodiversitate, contribuind în același timp la reziliența la schimbările climatice. Acesta sprijină patrimoniul cultural și peisajele noastre și reprezintă baza economiei și prosperității noastre. Cu toate acestea, se estimează că între 60 și 70% din solurile UE sunt nesănătoase. Solul este o resursă fragilă care trebuie gestionată cu atenție și protejată pentru generațiile viitoare. Un centimetru de sol poate dura sute de ani pentru a se forma, dar poate fi pierdut doar într-o singură furtună sau incident industrial.
Misiunea conduce tranziția către soluri sănătoase prin finanțarea unui program ambițios de cercetare și inovare cu o componentă solidă în domeniul științelor sociale si crearea unei rețele eficiente de 100 de laboratoare vii și faruri pentru a crea cunoștințe, a testa soluții și a demonstra valoarea lor în condiții reale. Cele 8 obiective ale misiunii sunt: reducerea deșertificării; conservarea stocurilor de carbon organic din sol; oprirea impermeabilizării solului și creșterea reutilizării solurilor urbane; reducerea poluării solului și îmbunătățirea refacerii;prevenirea eroziunii; îmbunătățirea structurii solului pentru a îmbunătăți biodiversitatea solului; reducerea amprentei globale a UE asupra solurilor; îmbunătățirea alfabetizării solului în societate.
Laboratoarele vii sunt locuri în care să experimenteze pe teren. Laboratoarele pentru sănătatea solului vor fi parteneriate între mai mulți parteneri și diferiți actori, cum ar fi cercetători, fermieri, silvicultori, planificatori spațiali, administratori de terenuri și cetățeni care se reunesc pentru a crea inovații pentru un obiectiv convenit de comun acord. Laboratoarele vii vor fi înființate la scară teritorială, peisagistică sau regională, cu mai multe situri experimentale acoperite dedesubt. Farurile sunt locuri unice, cum ar fi o fermă sau un parc, unde să prezinte bune practici. Acestea sunt locuri pentru demonstrații și învățare peer-to-peer. În acest caz, bunele practici sunt testate sau în vigoare și pot fi demonstrate că inspiră alți practicieni să se îndrepte către o gestionare durabilă a terenurilor. În plus, în siturile farurilor, cercetătorii colaborează cu managerii de terenuri pentru a se asigura că cercetarea răspunde nevoilor concrete întâlnite în domeniu.