Privind în întreaga lume, comunitățile rurale ne spun povestea unei colaborări de o mie de ani între natură și societatea umană.
Într-o perioadă de noi provocări constante, comunitățile rurale trebuie să se confrunte cu chestiuni dincolo de protecție, dar să profite de oportunități și să înțeleagă potențialul, care decurge din moștenirea lor diversă și dinamică. RURITAGE este un proiect finanțat în cadrul programului Orizont 2020 care vizează transformarea zonelor rurale din UE în laboratoare de dezvoltare durabilă. RURITAGE a identificat 13 modele care au redefinit teritoriile prin strategii de regenerare bazate pe patrimoniu în diferite domenii: pelerinaj, gastronomie locală, migrație, arte și festivaluri, reziliență și peisaj. Cunoștințele acumulate ca urmare a implementării acestor modele sunt transferate către 6 replicatori din întreaga Europă, prin crearea unor centre locale ale patrimoniului rural care reunesc părțile interesate și societatea civilă.
Centrele funcționează ca laboratoare vii în care se creează și se pun în aplicare, cu sprijinul acestor modele, strategii de regenerare rurală bazate pe patrimoniu. Proiectul a fost lansat în iunie 2018. Alături de Universitatea din Bologna (Italia), care este principalul coordonator, la proiect participă 38 de parteneri din diferite țări ale UE (Austria, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, România, Slovenia, Spania, Țările de Jos și Ungaria) și din țări din afara UE (Columbia, Islanda, Norvegia, Turcia și Regatul Unit).
Universitatea de Vară Bucium de restaurare de monumente şi situri, aflată sub înaltul patronaj al Academiei Române, își propune un model de salvgardare a moștenirii culturale a celui mai mic nucleu de locuire, satul românesc, având ca obiect de studiu comuna Bucium, judeţul Alba, oferind astfel o alternativă viabilă pentru dezvoltarea locală, în contrast cu proiectele miniere distructive care ameninţă comunele Bucium, Roșia Montană și împrejurimile lor.
Alt exemplu de regenerare rurala este Proiectul The Yard Hub din Abbeyshrule, ce implică reamenajarea unui sit abandonat din satul Abbeyshrule pentru a crea un centru de lucru rural. Lucrările de construcție includ sprijinirea fundațiilor și construcția blocurilor exterioare și a acoperișurilor către hambarele de sud, mijloc și nord. Clădirea este construită pentru Clubul de canoe Abbeyshrule si va oferi o combinație de birouri individuale și spații de lucru în comun. Proiecte de regerare rurala sunt in delurare si in mai multe sate din Bucovina.